Matematik

Logisitsk differentialligning

09. april 2023 af cecilie1606 - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er ikke helt med på hvordan jeg finder bæreevnen?

Se vedhæftet billede for hvor langt jeg er kommer :)

På forhånd tak for hjælpen

Vedhæftet fil: Opgave 17.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2023 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. april 2023 af peter lind

De første 3 spørgsmål kan klares uden at løse differentialligningen altså ved udelukkende at se på højre side af differentialligningen.

1) det sker når differentialligningen er 0 og positiv. Er den mindre end denne værdi  er f' positiv og funktionen vokser. Er den større end denne værdi er f' negativ og funktionen aftager

2 og 3) når højre side er størst mulig


Svar #3
09. april 2023 af cecilie1606

Vil det sige, at ved spørgsmål er bæreevnen 8000?
Men er ikke helt med på, hvordan spørgsmål 2 og 3 kan løses udelukkende ved at kigge på differentialligningen?

Brugbart svar (1)

Svar #4
09. april 2023 af peter lind

ja

2) dN/dt er væksthastigheden, så den er størst nå højre side er størst.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. april 2023 af M2023

#3 Vil det sige, at ved spørgsmål er bæreevnen 8000? Men er ikke helt med på, hvordan spørgsmål 2 og 3 kan løses udelukkende ved at kigge på differentialligningen?

De tre første spørgsmål kan besvares ved at se på differentialligningen:

\frac{dN}{dt}=0,00005\cdot N\cdot (8000-N)

a) Højre side er 0, når N = 0, eller når N = 8000 i følge produktreglen: a·b = 0 ⇔ a = 0 ∨ b = 0.

Det ses, at når 0 < N(0) < 8000, så er dN/dt > 0, det vil sige, at N(t) vokser. Da dN/dt = 0 for N(t) = 8000, så må dette betyde, at N → 8000 for t → ∞. 

Bemærkning: Hvis der er mere end 8000 fisk i søen fra starten (hvis man har sluppet flere fisk ud end der er føde til), så er (8000 - N) < 0 og dermed også dN/dt < 0. Derfor vil bestanden aftage, mens den nærmer sig 8000. N kan kun være eksakt 8000, hvis bestanden starter på den værdi.

b) Den vokser hurtigst når dN/dt har maksimum. Det ses af differentialligningen 

\frac{dN}{dt}=0,00005\cdot N\cdot (8000-N)=-0,00005\cdot N^2+0,4\cdot N

at højre side er et andetgrads-ploynomium i N, hvor man kan finde det N, som giver maksimum for ved hjælp af toppunkts-formlen (-b/(2a)):

N_{maks\;v\ae kst} =-\frac{0,4}{2\cdot (-0,00005)}=4000

Bemærkning: Man skal passe på at ikke bruge formlen for maksimumværdien af polynomiet, der jo er væksthastigheden og ikke bestandens størrelse.

c) Du skal nu finde dN/dt for denne N-værdi og får:

\frac{dN}{dt}=0,00005\cdot 4000\cdot (8000-4000)=0,2\cdot 4000=800

Det vil sige, at bestanden vokser som mest med 800 fisk om året.


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. april 2023 af ringstedLC

#3 Vil det sige, at ved spørgsmål er bæreevnen 8000?
Men er ikke helt med på, hvordan spørgsmål 2 og 3 kan løses udelukkende ved at kigge på differentialligningen?

"M" kaldes også for steady state. Populationen vokser eksponentielt i starten, men det kan jo ikke fortsætte i al uendelighed.

Se højresiden af diff.-ligningen:  Når N går mod M, så går parentesen mod 0, tilvæksten standser og grafen når (næsten) sin vandrette asymptote y = M


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. april 2023 af ringstedLC

2. ...hvor bestanden vokser hurtigst?:

\begin{align*} N'(t) &= 0.00005\,N\cdot (8000-N) \\ &= -0.00005N^2+0.4N \\ N''(t)=0 &= -0.0001\,N+0.4 \\ \Rightarrow N &= -\frac{0.4}{0.0001} &&= 4000 &&=\frac{8000}{2} \\ &&&\Rightarrow N_{maks.\,v\ae kst} &&=\frac{M}{2} \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. april 2023 af ringstedLC

3.

\begin{align*} \frac{\mathrm{d} N}{\mathrm{d} t} &= a\cdot N\cdot (M-N) \\ N'\left ( \tfrac{M}{2} \right ) &= a\cdot \left (\tfrac{M}{2} \right )^{\!2} \end{align*}

Altså 1., 2. og 3. uden at løse diff.-ligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. april 2023 af ringstedLC

4. Her bruges din løsning og startbetingelsen:

\begin{align*} N(0)=1500 &= \frac{8000}{1+c\cdot e^{-0.4\,t}} \\ c &= \tfrac{80}{15}-1=\tfrac{13}{3} \\\\ N(19-14) &= \frac{8000}{1+\tfrac{13}{3}\cdot e^{-0.4\,\cdot\,5}}\approx ...\,(\textup{fisk}) \end{align*}

5.

\begin{align*} N(t)=7000 &= \frac{8000}{1+\tfrac{13}{3}\cdot e^{-0.4\,t}}\;,\;t\in\mathbb{N} \\ t &= t_1 \\ \textup{\AA r} &= 2014+t_1 \end{align*}

Kontroller alle fem spørgsmål ved tegne og beregne med CAS


Skriv et svar til: Logisitsk differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.