Kemi

Hvordan er det nu lige man udregner pH for en ikke-stærk syre med en tilsat base?

23. april 2023 af nighthunter21 - Niveau: B-niveau

Jeg havde de her oplysninger:

n(CH_3CH(OH)COOH)=0,07*mol

V(CH_3CH(OH)COOH)=0,9*L

Der tilsættes:

c(NaOH)=4*M

V(NaOH)=0,006*L

Beregn pH:

n(CH_3CH(OH)COOH)-n(NaOH)=0,07-4*0,006=0,046*mol

V(blanding)=0,006+0,9=0,906*L

c(blanding)=\frac{0,046*mol}{0,906*L}=0,051*M

K_s=\frac{[H_3O^+]^2}{c_s-[H_3O^+]}

1,38*10^{-4}=\frac{x^2}{0,051-x}

x=-0,00272282008

x=0,00258482008

pH=-log(0,00258482008)=2,59

Kommentar: jeg kan godt komme til at tvivle for det er en lang og besværlig udregning:(


Svar #1
24. april 2023 af nighthunter21

Lige meget jeg fandt ud af det! Man skal huske at tage højde for at CH3CH(OH)COO også bliver dannet, selvom det er en svag base som kun reagerer en smule med vand kan den stadig ændrer pH!

CH_3CH(OH)COOH+NaOH\rightarrow CH_3CH(OH)COO^-+H_2O

Stofmængder for reaktionen inden NaOH tilsættes, vand er undladt:

n(CH_3CH(OH)COOH)=0,07*mol

n(NaOH)=0,024*mol

n(CH_3CH(OH)COO^-)=0*mol

Stofmængder efter NaOH tilsætning:

n(CH_3CH(OH)COOH)=0,046*mol

n(OH^-)=0*mol

n(CH_3CH(OH)COO^-)=0,024*mol

Der er noget lactat (CH3CH(OH)COO) og mælkesyre (CH3CH(OH)COOH) tilbage som laver noget base:

CH_3CH(OH)COO^-+H_2O\rightarrow CH_3CH(OH)COOH+OH^-

Stofmængder når lactat reagerer:

n(CH_3CH(OH)COO^-)=0,046+x

n(CH_3CH(OH)COO^-)=0,024-x

n(OH^-)=x

Nu bruger man Kb i stedet for Ks for at finde x:

7,24*10^{-11}=\tfrac{(0,046+x)*x}{0,024-x}

x=-0,0460000001

x=3,77739*10^{-11}

Man finder pOH ved at tage -log til x:

pOH=-log(3,77739*10^{-11})=10,42

Og trækker 14 fra for at finde pH:

pH=14-10,42=3,58

Kommentar: det var godt nok vanvittigt besværligt, men der er vel ikke noget hurtigere end øvelse vel?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2023 af Heptan

1 betydende ciffer,

pH = 3,6


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2023 af Heptan

#1 x > 0


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. april 2023 af Heptan

7,24*10^{-11}=\tfrac{(0,046+x)*x}{0,024-x}

Ugyldigt lighedstegn, brug stofmængdekoncentrationer i stedet for stofmængder.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2023 af Heptan

7,24*10^{-11}=\tfrac{(0,046+x)*x}{0,024-x}

0,024 >> x << 0,046

7,24*10^{-11}=\tfrac{0,046*x}{0,024}


Skriv et svar til: Hvordan er det nu lige man udregner pH for en ikke-stærk syre med en tilsat base?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.