Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Metode i historie

06. juni 2023 af Halfdan12345

Hej jeg kan ikke finde ud af hvad forskellen på kausal og intentioniel redegørelse er i historie-  kunne en forklare det med et eksempel?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2023 af Christianfslag

Lad os betragte de to måder at redegøre på.

Kausal redegørelse: Kausal redegørelse betyder at fokusere på årsager og virkninger af historiske begivenheder. Denne tilgang søger at afdække de forskellige faktorer og omstændigheder, der førte til en bestemt begivenhed eller handling. Kausale forklaringer beskæftiger sig med spørgsmål som f.eks. "Hvad var årsagen til denne begivenhed?" og "Hvad var de vigtigste faktorer, der bidrog til dens indtræden?"

Eksempel: En kausal redegørelse for udbruddet af Første Verdenskrig kunne fokusere på faktorer som imperialisme, alliancer, nationalisme og militarisme som de primære årsager til konflikten.

Intentionel redegørelse: Intentionel redegørelse handler om at forstå handlinger og begivenheder ud fra menneskelige intentioner, motivationer og tanker. Denne tilgang undersøger de bevidste beslutninger, mål og hensigter hos de personer, der var involveret i en given begivenhed. Intentionel forklaring søger at besvare spørgsmål som "Hvorfor gjorde de det?" og "Hvad var deres mål og motiver?"

Eksempel: En intentionel redegørelse for udbruddet af Første Verdenskrig kunne fokusere på de politiske ledere og deres ønsker om magt, territoriale ekspansion eller bevarelsen af nationale interesser som motiverne bag deres handlinger.


Skriv et svar til: Metode i historie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.