Matematik

Kongruens modulo

04. oktober 2023 af Capion1 - Niveau: A-niveau

Hvordan viser vi, om udsagnet
   ∀ n ∈ N :   3 | (5n3 + 70n)
er sandt?
_____________
 N         mængden af de naturlige tal
3 | ...     3 går op i ...


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2023 af SuneChr

Vi har:
3 | (5·(n + 1)3 + 70·(n + 1) - (5n3 + 70n))          ≡        3 | 15·(n2 + n + 5)
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2023 af M2023

#0. Du kan bevise det ved induktion, som jeg tror, at #1 lægger op til.

1) n = 1 ⇒ 3|(5n3 + 70n), idet:  5·13 + 70·1 = 75.

2) 3|(5n3 + 70n) ⇒ 3|(5(n+1)3 + 70(n+1)) idet: 5(n+1)3 + 70(n+1) = (5n2 + 70n) + 15·(n2 + n + 5).
    Her gælder, at 3|(5n2 + 70n) i følge induktions-forudsætningen og 3|(15·(n2 + n + 5)), da 15 indgår som
    faktor i tallet og dette er deleligt med 3.


Skriv et svar til: Kongruens modulo

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.