Matematik

Kvadratisk programmering

08. oktober 2023 af laurahansen4343 - Niveau: A-niveau

Er der en, der kan forklare mig, hvordan jeg løser denne opgave? Gerne step for step og med forklaring. 

Tak på forhånd!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2023 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2023 af peter lind

x≥0 så din løsning kan ikke passe

Maksimum kan kun være 4 steder nemlig på kanten af begrænsningerne eller på det indre. Undresøg disse 3 steder.


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. oktober 2023 af oppenede

+2y er det eneste led i funktionen med y. Dvs. funktionen er monotont voksende mht. y, hvorfor du skal vælge y så stor som muligt. Formuleringen har 2 øvre grænser for y: 
  y <= 136 - 16x
  y <= 73 - 8x
Dvs. i maksimum gælder mindst en af lighederne
  y = 136 - 16x
  y = 73 - 8x

Hver af disse gør f til et andengradspolynomium for x>=0, hvis maksimum er x=0 eller toppunktet, da koefficienten til x2 er negativ. Så der er 4 muligheder du må afprøve.


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. oktober 2023 af M2023

#0. For en given x-værdi vil maksimum være den højeste y-værdi i polygonet. Man indsætter derfor y = -8x + 73 i f(x,y) og får: -2x2 + 40x + 2(-8x + 73) - 219 = -2x2 + 40x - 16x + 146 - 219 = -2x2 + 24x - 73. Dette polynomium har maksimum for -4x + 24 = 0 ⇔ x = 6. Dette medfører, at y = -8·6 + 73 = 25. f(6,25) = -2·62 + 40·6 + 2·25 - 219 = -72 + 240 + 50 - 219 = 290 - 291 = -1.

Du mangler at undersøge y = -16x + 136 mellem x = 7,875 og x = 8,5. Her får du, at værdierne er aftagende for voksende x, så her maksimum i x = 7,875, der giver y = 10 og f(7,875;10) = -2·7,8752 + 40·7,875 + 2·10 - 219 = -8,03. Dermed er maksimum i (6,25).


Skriv et svar til: Kvadratisk programmering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.