Fysik

Stråling og tællinger pr .minut, Vejen til Fysik B2, Opgave 74, Side 81, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

17. oktober 2023 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 74

I et rum, der støder op til et lager med Ra-226-præparater, giver en GM-tæller 40 tællinger pr. minut. Baggrundsstrålingen er blevet målt til 20 tællinger pr. minut. Væggen af beton er 15 cm tyk og har halveringstykkelsen 5 cm. Hvor mange tællinger pr. minut ville GM-tælleren give på den anden side af betonvæggen?

Jeg kan se at opgaven er blevet stillet før og Svar # 3 og # 5 18. oktober 2012 af mathon, og at svaret

er her følgende:

Svar # 3

T = To•(1/2)x/X½ = To•((1/2)1/X½)x = 20•((1/2)1/5)x

                      T(x) = 20•0,870551x

Svar #5

Tanden_side = 20•0,870551-15 = 160

Jeg har følgende spørgsmål:

For det første hvorfra kommer eksponenten -15?

For det andet i bogens facitliste side 208 er svaret 180 tællinger/min, hvordan kan der være den forskel?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. oktober 2023 af mathon

Tællingerne på den anden
anden side hidrørende fra
Ra-226:

                                                \small T_{\textup{anden side}}^{Ra-226}=20\cdot 0.870551^{-15}=160

Tællingerne på den anden
anden side i alt:
 

                                                \small T_{\textup{anden side}}^{\textup{ i alt}}=160+20=180

idet baggrundsstrålingen
antages at være den
samme i det tilstødende
rum.


Svar #2
17. oktober 2023 af ca10

Tak for svaret

Det der undre mig er at 0,8705581 skal opløftes i -15, hvorfra kommer tallet -15

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2023 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} T_{\textup{Fra naborummet}}=T_o\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{X_{\frac{1}{2}}}}=T_o\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{X_{\frac{1}{2}}}\cdot x}= T_o\cdot\left (\frac{1}{2}^{\frac{1}{X_{\frac{1}{2}}}} \right )^{x}=T_o\cdot\left (\frac{1}{2}^{\frac{1}{5}} \right )^{15}=T_o\cdot0.870551^{15}\\\\\\ T_{\textup{Til naborummet}}=T_o=\frac{20}{0.870551^{15}}=20\cdot 0.870551^{-15} \end{array}


Svar #4
17. oktober 2023 af ca10

Tak for svaret

Nu forstår jeg det.


Skriv et svar til: Stråling og tællinger pr .minut, Vejen til Fysik B2, Opgave 74, Side 81, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.