Matematik

Differentialregning

18. oktober 2023 af sofia877 - Niveau: A-niveau

Hej er der nogen derude som har mulighed for at forklare mig, hvordan man tackler denne her opgave. (vedhæftet) .

f(x)= x^4 -x^3 +x^2

og den har monotoniforholdet: 

aftagende og så voksende. 

Jeg ville bare høre, om hvordan man egentlig angiver en andengradsfunktion, der har samme monotoniforhold. Er der en konkret måde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2023 af MentorMath

Hej,

Vi kan bestemme en regneforskrift for en andengradsfunktion, der har samme monotoniforhold, ved kigge på betydningen af konstanten a for en andengradsfunktion på formen y = ax2 + bx + c. 

Vi kan opskrive udtrykket for en funktion g, der har samme monotoniforhold som f, ved at lade g være en andengradsfunktion, hvis a-værdi er positiv (grenene peger opad - aftagende og så voksende), og som har toppunkt for den x-værdi, hvori funktionen f har ekstremum.

Håber forklaringen giver mening?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2023 af peter lind

x4 + x3 + x2 = x2(x2 + x +) så polynomiet x2+x+1 har samme monotoniforhold som f


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2023 af ringstedLC

#2 er ikke rigtig!

Vedhæftet fil:_0.png

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2023 af ringstedLC

Samme monotoniforhold indebærer vel også at:

\begin{align*} f_{min}=0 &= g_{min} \\ \left.\begin{matrix} f(x_0)=0=g(x_0) \\ f'(x_0)=0=g'(x_0) \end{matrix}\right\} \Rightarrow x_0 &= ... \\ g(x) &= a\,x^2+b\,x+c &,\;a &> 0 \\ g'(x_0)=0 &= 2a\,x_0+b &\Rightarrow b &= ... \\ g(x_0)=0 &= a\,{x_0}^2+(...) &\Rightarrow c &= ... \\ g(x) &= a\,x^2+(...) \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2023 af SuneChr

# 2  Læg mærke til, at koefficienten til x3 er negativ.

g(x) = x2   og    f(x)      har samme monotoniforhold og endda samme nulpunkt. Kan det blive bedre?
________________
x2 er også et polynomium, som alene består af leddet i højeste grad.
Man kunne, uofficielt, kalde det monomium, - men sig det ikke til nogen.


Svar #6
19. oktober 2023 af sofia877

Tusind tak for svar, I er virkelig kloge. 

Jeg har bare et spørgsmål #5 . Hvordan kom du frem til det polynomium? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2023 af SuneChr

Ved at se på, og beregning af, det grafiske forløb for kurven til f ,
får man umiddelbart associationer, til en af de mest grundlæggende
kurver vi kender, nemlig parablen med forskriften g(x) = x2.
Vi kunne også bruge g(x) = ax2 for alle a > 0, men hvorfor ikke nøjes med
at sætte a = 1.


Svar #8
19. oktober 2023 af sofia877

God pointe. 

Det giver god mening. tusind tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2023 af peter lind

#6

Jeg kom frem til det ved at se f(x) = x2*g(x) f og g er kontnuerte differentable

x2≥0 og kun 0 for x=0

Hvis g(x) vokser i et eller andet punkt må f(x) også vokse og omvendt hvis g(x) aftager må f(x) også aftager

det kan også skrives g(x+dx)-g(x) > 0 må det også gælde f(x) 


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.