Kemi

pK-værdi skal omregnes til K-værdi

19. oktober kl. 12:13 af DetErBarMig - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder og laver opgaver og jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg skal regne K-værdien, når jeg kun har selve pK-værdien? Jeg har skrevet selve opgaven ind og hvor jeg er kommet til. 

Er der en der vil vise mig med et eksempel, hvordan det gøres, da jeg ikke rigtig forstår det?

Jeg har søgt på nettet og fundet frem til at der en tabel, hvor Ks kan findes, men skulle gerne kunne regne den uden at bruge en tabel. 

Selve opgaven:

For nedenstående syrer/baser skal pK-værdien findes, betegnelsen for styrke (stærk, middelstærk, svag) ligesom pK-værdi skal omregnes til K-værdi. 

Oxalsyre (middelstærk syre)

pKa: 1,23

Ks?

Propansyre (Svag syre)

pKa: 4,88

Ks

Ammoniak (svag base)

pKb: 4,75

Kb

Phosphat (middelstærk base)

pKb:1,33

Kb


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober kl. 12:55 af mathon

                                       \small K_s=10^{-pK_s}


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober kl. 13:00 af Sveppalyf

pKa er defineret som

pKa = -log(Ka)

(Ligesom du kender fra definitionerne på pH og pOH.)

Vi kan finde Ka ud fra pKa ved at skifte fortegn og tage 10x på begge sider:

pKa = -log(Ka)  <=>

log(Ka) = -pKa  <=>

Ka = 10-pKa

På præcis samme måde finder du for Kb:

Kb = 10-pKb

Så i den første opgave har du 

pKa = 1,23  <=>

Ka = 10-1,23 = 0,0589


Skriv et svar til: pK-værdi skal omregnes til K-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.