Kemi

Ligevægtskonstanten K = 100 betyder at?

03. januar kl. 14:46 af Biglan123 - Niveau: Universitet/Videregående

Spørgsmålet lyder: "Når ligevægtskonstanten K =100 for en reaktion, betyder det, at"

Forstår ikke hvordan et tal kan bestemme om der er mere produkt end reaktant. 

Vedhæftet fil: CKK ligevægt.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar kl. 01:13 af Niophoria

Husk på hvordan ligevægtskonstanten K bestemmes, og overvej derefter hvad der kræves af værdier for, at ligevægtskonstanten kan blive en positiv værdi.

Der gælder at for en ligevægtsreaktion med formen:

aA + bB \rightleftharpoons cC + dD

Så kan ligevægtskonstanten for reaktionen bestemmes ved:

K = \frac{[C]^{c}\cdot [D]^{d}}{[A]^{a}\cdot [B]^{b}}

Giver det mening?


Svar #2
04. januar kl. 12:48 af Biglan123

Så hvis K er positiv betyder det at der skal mere produkt til ([C]*[D]), idet det gør brøken mere positiv? Og hvis K er negativ betyder det der skal mere reaktant til ([A]*[B]), idet det gør brøken mere negativ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar kl. 13:48 af Niophoria

#2

Så hvis K er positiv betyder det at der skal mere produkt til ([C]*[D]), idet det gør brøken mere positiv? Og hvis K er negativ betyder det der skal mere reaktant til ([A]*[B]), idet det gør brøken mere negativ?


Det er min fejl, jeg omformulerer lige - en ligevægtskonstant kan ikke være negativ, enten stor eller lille, som fortæller hvor meget produkt ift. reaktant, som der vil være, når systemet er i ligevægt.

Når den er stor, så indikere det at vores ([C]*[D]) må være relativt større end vores ([A]*[B]). Hvad betyder dette?

Ligevægtsreaktionen må forløbe mod højre, dvs. der dannes mere "produkt" end "reaktant" (der forbruges aA + bB for at danne mere cC + dD).


Skriv et svar til: Ligevægtskonstanten K = 100 betyder at?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.