Kemi

Angiv hvor mange g CO2

15. januar 2024 af medicinstuderende4 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej er der en der kan hjælpe med at beregne denne opgave: 

Angiv hvor mange gram CO2, der under fysiologiske betingelser og et venøst partialtryk (pCO2) på 7,5 kPa er opløst i 1 L plasma. 

jeg har prøvet følgende men giver ikke det samme som facit (facit er 75,9 mg hvilket jeg slet ikke kan få til at give mening)

(3,94*10^-3)*7,5 kPa= 0,02955 

(0,02955)*(44,099)= 1,3 g/L 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2024 af Sveppalyf (Slettet)

Henrys konstant for CO2 i plasma er 0,23 mM/kPa.

Så koncentrationen i plasma bliver

0,23 mM/kPa * 7,5 kPa = 1,725 mM

I 1 L er der så

1,725 mM * 1 L = 1,725 mmol CO2

som har massen

1,725 mmol * 44,01 mg/mmol = 75,9 mg


Svar #2
15. januar 2024 af medicinstuderende4

Mange tak for hjælpen. Men hvor får du henrys konstant til 0,23 mM/kPa fra? Når jeg slår den op i KDO ved 37 grader er den på 3,94 så jeg er mega forvirret 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2024 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg tog den fra en af dine egne opgaver:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2082823

Jeg tror du har fat i den reciprokke værdi:

3,94 kPa/mM ~ 0,254 mM/kPa


Svar #4
15. januar 2024 af medicinstuderende4

vil det så sige, at hver gang jeg slår op i min tabel og ser den reciprokke værdi, skal jeg dividerer 1 med værdien. Sorry men jeg er totalt forvirret lige nu. 

Altså hver gang jeg skal bruge henrys konstant skal jeg slå op og dividere 1 med den værdie der er angivet 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2024 af Sveppalyf (Slettet)

Henrys konstant udtrykker forholdet mellem partialtrykket i gasfasen og koncentrationen i væskefasen. Om man angiver det som partialtryk/koncentration eller som koncentration/partialtryk kan være hip som hap. Bare sørg for at enhederne passer.

Her har du givet partialtrykket i gasfasen og skal finde koncentrationen i væskefasen. Du opstiller i princippet ligningen

7,5 kPa / x = 3,94 kPa/mM

eller du kan opstille den omvendte

x / 7,5 kPa = 0,254 mM/kPa

Den første måde har løsningen

x = 7,5 kPa / 3,94 kPa/mM = 1,90 mM

og den anden måde har løsningen

x = 0,254 mM/kPa * 7,5 kPa = 1,91 mM

Bare sørg for at holde styr på enhederne, så kan det næsten ikke gå galt.


Skriv et svar til: Angiv hvor mange g CO2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.