Matematik

Find k værdier

31. maj 2024 af DeepOcean - Niveau: B-niveau

Hej Alle 

jeg sidder tvivler på føglende opgave og håber nogle vil der hjælpe med ?

"Funktion f(x) = x3-9x2 +24x-15 

Bestem de værdier for tallet k , hvor grafen f  og ligningen  y = k har netop to fælles punkter? "

Løsning: Jeg har løst ligning ved at sætte  x3-9x2 +24x-15 = 0 så får jeg netop to rødder og resten koplex rødder som skal ikke bruges til noget , jeg har også sætte x3-9x2 +24x-15 = negative tal så fik jeg også to reeel rødder x  og tilsidste prøvede jeg x3-9x2 +24x-15 = positive tal så fik jeg igen to reelll rødder så har jeg konkluderet at k kan tager alle muligt værdier ?! 

Er min løsning rigtigt ? 

er der andre som har andre løsning? 

på forhånd tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. maj 2024 af jl9

Det er den afledte f ' som sættes lig 0. Løsningerne er her x-værdierne til den top og bund som f har. De tilsvarende y-værdier er værdierne for k.

Vedhæftet fil:Untitled.png

Brugbart svar (1)

Svar #2
31. maj 2024 af ringstedLC

#0 Nej!

Vedhæftet fil:_0.png

Brugbart svar (1)

Svar #3
31. maj 2024 af peter lind

Det er jeg ikke sikker på. Du skal generelt læse ligningen. Du skal for alle værdier af k finde hvor mange rødder ligningen x3-9x2 +24x-15 = k har og så ud af det hvilken værdier af k der har 2 rødder.

Metoden til at løse opgaven:

Da det er et trediegrads polynomium har den enten 1, 2 eller 3 rødder. Hvis der skal være netop 2 rødder må den have vandret tangent d.v.s. du skal finde f'(x) og løse ligningen f'(x) = 0

Lav en graf for funktionen. Hvis en skal skære 2 steder er det netop når den har vandret tangent. Hvis du lader konstanten være en anden vil du blot forskyde grafen i y retningen så x værdierne vil være de samme som før


Svar #4
31. maj 2024 af DeepOcean

1000 tak til alle.Nu forstår jeg bedre opgaven

Svar #5
31. maj 2024 af DeepOcean

1000 tak til alle.Nu forstår jeg bedre opgaven

Skriv et svar til: Find k værdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.