Matematik

brøkregning

18. september kl. 14:01 af EllaS31 - Niveau: B-niveau

Hej, sidder lige nu med to brøkregninger som jeg ikke kan få løst. håbet nogen kan hjælpe:

den første er: 1+ (3/7) - (13/14)

den anden 1/4 * 5 + 3/2 + 3 * 1/12


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september kl. 14:11 af AMelev

Du skal lave alle led om til at være samme slags (fælles nævner). før du kan lægge dem sammen.
I den første kan du lave alle om til 14.dele: 
1 = 14/14
3/7 = 6/14
I alt har du så 1+ (3/7) - (13/14) = 14/14 + 6/14 -13/14 = (14 + 6 - 13)/14 = 7/14 = 1/2

I den anden kan du først reducere 3·1/12 = 1/4 og så benytte 20 som fællesnævner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september kl. 14:13 af PeterValberg

#0

Se eventuelt < Video-link >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september kl. 14:57 af mathon

                           \begin{array}{llllll} 1/4 * 5 + 3/2 + 3 * 1/12\\\\ \frac{5}{4}+\frac{6}{4}+\frac{1}{4}=\frac{5+6+1}{4}=\frac{12}{4}=\frac{3\cdot 4}{4}=3 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september kl. 15:45 af AMelev

Ad # 1 2. opgave
Jeg så fejlagtigt /5 i stedet for /4 i 1. led, så mindste fællesnævner er 4 og ikke 20, jf. #3.


Svar #5
18. september kl. 19:32 af EllaS31

tusind tak! Det hjalp!! Dog forstår jeg ikke helt hvorfor 1 bliver til 14/14 i den med 1+ (3/7) - (13/14)

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september kl. 19:47 af MentorMath

14/14 er det samme som at skrive (1/14)·14. 

Det kan altså betragtes som:

Vi har tallet 1 delt med tallet 14 hvorved vi får en fjortendedel. Vi gør nu tallet (1/14), 14 gange større. Dette tal udgør nu en hel (=1).

Generelt gælder der altid at hvis et tal x ≠ 0, så findes der et tal betegnet med 1/x (= x-1) således at

x·(1/x) = 1

(på fint siger man også at hvis x er regulært, dvs. er et tal forskellig fra 0, så har x et multiplikativt inverse element, således at x·(1/x) = 1).

Vi kan også forklare det den anden vej.

1 = 1/1.

Vi kan forlænge brøken med 14 i tæller og nævner på følgende måde:

(1·14)/(1·14) = 14/14.


Svar #7
18. september kl. 21:41 af EllaS31

jeg får 1/4 * 5 + 3/2 + 3 * 1/12 til 37/12. er det rigtigt?


Svar #8
18. september kl. 21:42 af EllaS31

og tak for hjælpen til første opgave!


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. september kl. 21:48 af ringstedLC

Nej, se #3 (igen).


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. september kl. 01:25 af SuneChr

# 0
Øv dig i brøkregningsopgaver. Stil dig selv nogle opgaver og løs dem.
Prøv f.eks. denne, uden brug af hjælpemidler, som kan se lidt faretruende ud, men er dog til at løse.
                   10 + 9/2 - 8/3 + 7/4 - 6/5 + 5/6 - 4/7 + 3/8 - 2/9 + 1/10
Hint:   Find først det mindste tal, som alle nævnerne går op i.


Skriv et svar til: brøkregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.