Matematik

AKUT HJÆLPPPP (Lorentz-transformation)

17. december 2024 af JegDør - Niveau: A-niveau

Skal aflevere mit SRP snart og mangler stadig at udlede lorentz transformationen. 

jeg har de reduceret udtryk x' = γ(x-vt) og t' =γ(t - αvt)
Jeg ved at dette gælder:
S: x^2 +  y^2 + z^2 = c^2t^2 og S': x'^2 +  y'^2 + z'^2 = c^2t'^2 

Jeg har undersøgt meget men folk gør det på forskellige måder. 

Tak på forhånd


Svar #1
17. december 2024 af JegDør

Før nogen siger at jeg har gjort noget forkert, har jeg fulgt Niels Bohr Institutets udledning. 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.nbi.dk/~dam/fys1-07/sr14.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2024 af Moderatoren

Har du udledt den, som de har her? https://www.nbi.dk/~dam/fys1-07/sr14.pdf

Så er det vel rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. december 2024 af peter lind

Hold dig til den oprindelige tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2095730. Der er ingen grund til at vi skal begynde forfra

Hvad kan du ikke forstå ved den udledning?

du kan evt. sætte y=z=0 for at forenkle det.


Svar #4
17. december 2024 af JegDør

Jeg er bare lidt forvirret over hvordan jeg finder alpha og gamma.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. december 2024 af peter lind

Hvad kan du ikke forstå ved det?

Er det formlen 2.10 ?

Er det hvorfor leddene med t skal gå ud med hinanden?

Er det hvorfor leddene med x2 skal gå ud med hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. december 2024 af peter lind

2.10

Du sætter x' fra 2.7 ind i 2.9

Du sætter t' fra 2.7 ind i 2.9

du sætter y'=z' = 0 ind i 2.9

Du udregner de 2 led andengradsled i resultatet og du har fået 2.10

Finder α og γ

Hvis to 2. grads polynomier skal være ens, må der gælde

at2+bt+c = a1t2+b1t+c1 må der gælde a=a1, b = b1 og c = c1


Svar #7
17. december 2024 af JegDør

#6

2.10

Du sætter x' fra 2.7 ind i 2.9

Du sætter t' fra 2.7 ind i 2.9

du sætter y'=z' = 0 ind i 2.9

Du udregner de 2 led andengradsled i resultatet og du har fået 2.10

Finder α og γ

Hvis to 2. grads polynomier skal være ens, må der gælde

at2+bt+c = a1t2+b1t+c1 må der gælde a=a1, b = b1 og c = c1

Ej tusind tak det har hjulpet sygt meget.


Skriv et svar til: AKUT HJÆLPPPP (Lorentz-transformation)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.