Matematik

Dobbeltpunkt

25. februar 2025 af ss15 - Niveau: A-niveau

Hej, er der en som kan hjælpe med opg c?

Jeg vil nemlig gerne anvende Geogebra, men ved ikke helt hvordan. Jeg ved, at jeg skal anvende "kurve" kommandoen, men så ved jeg ikke, hvordan jeg skal indsætte t værdierne ind. (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2025 af StoreNord

Skriv:
Kurve(cos(t), 3 sin(t), t, 0, 2pi)

nej                                  Kurve(cos(t), sin(3t), t, 0, 2pi)


Svar #2
25. februar 2025 af ss15

Ja, det har jeg også. Men hvad er sp næste trin? Hvordan indsættes t værdierne ind?

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2025 af StoreNord

Hvis kurven hedder a:

     a(pi/3)     giver det ene punkt

     a(5pi/3)   giver et punkt oveni.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2025 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2025 af StoreNord

Hvis grafen kommer til at hedde a, giver:
     a(pi/3)      det ene punkt, og
     a(5pi/3)    det andet punkt oveni.          :-)


Svar #6
25. februar 2025 af ss15

Tak (: er resultaterne fra det så vinklen, eller skal jeg gøre mere?

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2025 af StoreNord

Tangenten i punkt A kan du få ved at skrive     tangent(A, a)          og tilsvarende i punkt B.

Vinklen er mellem de to tangenter.

Du kan lave et punkt på grafen ved at skrive:    (cos(v),sin(3v))     
hvor v er en skyder der varierer v fra 0 til 2pi. Så kan du se, hvilken vej funktionen kører.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. februar 2025 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\&& \begin{pmatrix}x\\y \end{}=\overrightarrow{r}(t)=\begin{pmatrix}\cos(t)\\\sin(3t)\end{}\quad t\in [0;2\pi]\\\\& \textup{Andenaksen har} \\& \textup{ligningen }x=0\\& \textup{dvs}\\&& x=\cos(t)=0\\ && t=\left\{\begin{matrix}\frac{\pi}{2}\\\frac{3\pi}{2}\end{}\right.\\\\& \textup{Sk\ae ringspunkter}\\&\textup{med andenaksen:}\\&& \begin{pmatrix}0\\\sin\left(\frac{3\pi}{2} \right )\end{}=\begin{pmatrix}0\\-1 \end{}\\\\&&\begin{pmatrix}0\\\sin\left(\frac{9\pi}{2} \right ) \end{}=\begin{pmatrix}0\\\sin(4.5\pi) \end{}\quad\textup{som ikke er defineret} \end{}


Svar #9
25. februar 2025 af ss15

Jeg har fået en tangent ved at skrive tangent(A,a), men der kommer ingen tangent når jeg skriver tangent(B,b)?

Brugbart svar (0)

Svar #10
25. februar 2025 af mathon

\begin{array}{llllll}\textbf{c)}\\&& \begin{pmatrix}x{\,}' \\ y{\,}'\end{}=\overrightarrow{r}{\,}'(t)=\begin{pmatrix}-\sin(t)\\3\cos(3t) \end{}\\\\& \textup{Retningsvektorer}\\& \textup{for tangenter:}\\&&\begin{pmatrix}-\sin\left(\frac{\pi}{3} \right ) \\3\cdot \cos\left(\pi\right )\end{}=\begin{pmatrix}-\frac{\sqrt{3}}{2}\\-3 \end{}\\\\&& \begin{pmatrix}-\sin\left(\frac{5\pi}{3} \right )\\3\cdot \cos\left(\frac{5\pi}{3} \right ) \end{}=\begin{pmatrix}\frac{\sqrt{3}}{2}\\\frac{3}{2} \end{} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. februar 2025 af mathon

rettelse:

\begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\&& \begin{pmatrix}x\\y \end{}=\overrightarrow{r}(t)=\begin{pmatrix}\cos(t)\\\sin(3t)\end{}\quad t\in [0;2\pi]\\\\& \textup{Andenaksen har} \\& \textup{ligningen }x=0\\& \textup{dvs}\\&& x=\cos(t)=0\\ && t=\left\{\begin{matrix}\frac{\pi}{2}\\\frac{3\pi}{2}\end{}\right.\\\\& \textup{Sk\ae ringspunkter}\\&\textup{med andenaksen:}\\&& \begin{pmatrix}0\\\sin\left(\frac{3\pi}{2} \right )\end{}=\begin{pmatrix}0\\-1 \end{}\\\\&&\begin{pmatrix}0\\\sin\left(\frac{9\pi}{2} \right ) \end{}=\begin{pmatrix}0\\\sin(4.5\pi) \end{}=\begin{pmatrix}0\\\sin\left(\frac{\pi}{2} \right ) \end{} =\begin{pmatrix}0\\1 \end{} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. februar 2025 af StoreNord

#9    Det samme sker hos mig. Jeg ved ikke lige hvorfor.

Nu har jeg det! Geogebra får åbenbart fat i samme punkt begge gange.
Skriv        tangent(a(5pi/3),a)


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. februar 2025 af ringstedLC

#9 Jeg har fået en tangent ved at skrive tangent(A,a), men der kommer ingen tangent når jeg skriver tangent(B,b)?

Du skal skrive "tangent(Ba), da kommandoens parametre er (<Punkt>,<Kurve>) og der kun er én kurve.


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. februar 2025 af M2023


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. februar 2025 af StoreNord

#13    For mig var det nødvendigt at skrive:    tangent(a(5pi/3),a)
Ellers fik Geogebra fat i samme punkt to gange.


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. februar 2025 af mathon

korrektion:

\begin{array}{llllll}\textbf{c)}\\&& \begin{pmatrix}x{\,}' \\ y{\,}'\end{}=\overrightarrow{r}{\,}'(t)=\begin{pmatrix}-\sin(t)\\3\cos(3t) \end{}\\\\& \textup{Retningsvektorer}\\& \textup{for tangenter:}\\&&\begin{pmatrix}-\sin\left(\frac{\pi}{3} \right ) \\3\cdot \cos\left(\pi\right )\end{}=\begin{pmatrix}-\frac{\sqrt{3}}{2}\\-3 \end{}\\\\&& \begin{pmatrix}-\sin\left(\frac{5\pi}{3} \right )\\3\cdot \cos\left(\frac{5\pi}{3} \right ) \end{}=\begin{pmatrix}\frac{\sqrt{3}}{2}\\\color{Red}{-3} \end{} \end{}

                         


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. februar 2025 af mathon

\begin{array}{llllllll} \textup{Tangentvinkel:}\\&\cos(v_{\textup{spids}})=&\frac{\left|\begin{pmatrix}\frac{-\sqrt{3}}{2}\\-3 \end{}\cdot \begin{pmatrix}\frac{\sqrt{3}}{2}\\-3 \end{}\right|}{\sqrt{\left(-\frac{\sqrt{3}}{2} \right )^2+(-3)^2}\cdot \sqrt{\left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^2+(-3)^2}}=\frac{\left(\frac{-\sqrt{3}}{2}\right)\cdot \left(\frac{\sqrt{3}}{2} \right )+(-3)^2}{\sqrt{\left(\left(\frac{\sqrt{3}}{2} \right )^2+9\right)^2}}=\\\\&& \frac{\left|-\frac{3}{4}+\frac{36}{4}\right|}{\frac{3}{4}+\frac{36}{4}}=\frac{\frac{33}{4}}{\frac{39}{4}}=\frac{33}{39}=\frac{11}{13}\\\\\\&& v_{\textup{spids}}=\cos^{-1}\left(\frac{11}{13} \right )=32.2\degree \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. februar 2025 af mathon

korrektionen blev ikke korrigeret færdig

\begin{array}{llllll}\textbf{c)}\\&& \begin{pmatrix}x{\,}' \\ y{\,}'\end{}=\overrightarrow{r}{\,}'(t)=\begin{pmatrix}-\sin(t)\\3\cos(3t) \end{}\\\\& \textup{Retningsvektorer}\\& \textup{for tangenter:}\\&&\begin{pmatrix}-\sin\left(\frac{\pi}{3} \right ) \\3\cdot \cos\left(\pi\right )\end{}=\begin{pmatrix}-\frac{\sqrt{3}}{2}\\-3 \end{}\\\\&& \begin{pmatrix}-\sin\left(\frac{5\pi}{3} \right )\\3\cdot \cos\left(5\pi \right ) \end{}=\begin{pmatrix}\frac{\sqrt{3}}{2}\\\color{Red}{-3} \end{} \end{}


Skriv et svar til: Dobbeltpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.