Matematik

Differentialligning

07. april 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp. Har uploadet filen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Når vandet har højden h i cylinderen, er rumfanget af vandet

V = πR2·h ,

hvor R = 0,50m er radius i cylinderen.

Vandet strømmer ud af ventilen i bunden med farten v, så rumfanget ændres med farten

dV/dt = -πr2·v ,

hvor r = 10mm er radius i ventilhullet. Vi har altså

dV/dt = πR2·dh/dt = -πr2·v = -πr2·c·√(2gh) , hvoraf

dh/dt = -(r/R)2·c·√(2g)·h1/2 ,

der løses ved separation af de variable

∫ h-1/2 dh = -(r/R)2·c·√(2g) ∫ dt , så

2h1/2 = -(r/R)2·c·√(2g)·t + k , og dermed

h(t) = [ k - (r/R)2·c·(√(g/2))·t ]2

Til tiden t=0 er h(t) = h0 , og til tiden t=1t er h(t) = 0 , så

h0 = k2 og

h0 = (r/R)4·c2·(g/2)·(1t)2 = (0,01/0,5)4·0,62·9,82·0,5·36002m = 3,665m


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.