Kemi

Kulsyre som monoprot syre, forklaring?

10. april 2011 af Aganini (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder med et forsøg om bikarbonatbufferen, og forstår ikke helt hvorfor kulsyre er monoprot ved fysiologisk pH? Kan se en anden har oprettet spørgsmålet herinde, men er ikke blevet klogere. Kan nogen hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Jeg tror det er mit spørgsmål du har fundet. Mathon forklarer det faktisk i tråden. Idet CO32- er så stærk en base ift. HCO3- som syre, så vil CO32- konstant optage en hydron (og blive til HCO3-) samtidigt med at HCO3- afgiver en hydron (og bliver til CO32-). Fra min rapport (som blev godkendt og fik rigtig pæn ros) har jeg skrevet:

"HCO3- kan optræde som svag syre og svag base, idet den både kan optage en proton og dermed omdannes til H2CO3 men også afgive en proton og dermed omdannes til CO32-. CO32- er en middelstærk base (pKb = 3,6) og da HCO3- er svagt sur (pKa = 10,6) vil ligevægten:

HCO3- + H2O ⇔ CO32- + H3O+

Være forskudt stærkt mod venstre, og H2CO3 kan derfor tilnærmelsesvist anses som værende en monoprot syre."


Svar #2
10. april 2011 af Aganini (Slettet)

Imponerende! Tusind tak for din hjælp, så havde jeg forstået det korrekt!


Svar #3
10. april 2011 af Aganini (Slettet)

Kan du svare på hvorfor man skal puste med ballonen? Overskydende CO2 skal væk så ligevægten ikke ændres?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

"Da der blæses med en gummibold over opløsningen middelbart før proppen sættes i glasset, er partialtrykket af CO2 tilnærmelsesvist udlignet med partialtrykket af CO2 i resten af rummet".

Så ja, det passer meget godt med, hvad du siger.


Svar #5
10. april 2011 af Aganini (Slettet)

En sidste ting, skal man kalibrere med pH=4 fordi man forventer en resultat i denne omegn?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Præcis.


Svar #7
10. april 2011 af Aganini (Slettet)

Passer det at vi regner bikarbonatkoncentrationen for konstant fordi den kun svinger med vandets autoprotolyse, og dette udsving er forsvindende lille?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Jep.


Skriv et svar til: Kulsyre som monoprot syre, forklaring?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.