Kemi

Coffein

14. april 2011 af edcedc (Slettet)

Jeg har problemer med en opgave fra opgaven om Coffein i eksamenssættet fra 2010, som kan ses på linket:

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/100817_kemi_A_stx.ashx

Jeg har problemer med d) og e) ..

d) Beregn hvor stor en brøkdel af coffeinmolekylerne, der findes på baseform i mavevæsken med pH 2,0. Antag at temperaturen er 25 celcius grader.

Jeg har fået at vide at pKb = 10,4 ved 25 celcius grader

e) Vis, at der er en lineær sammenhæng mellem coffeinkoncentrationen i standardopløsningerne og arealtallet. Bestem coffeinindholdet i Nescafé, udtrykt i mg coffein/g nescafé.


 


Brugbart svar (3)

Svar #1
15. april 2011 af exutu (Slettet)

d) Man kan regne direkte med pKb men jeg ville nu alligevel omdanne pKb til pKa:

pKa=14-10,4=3,6

Du kan bruge formlen:
[A-]=T(10pH-pKa/(1+10pH-pKa))

Hvor [A-] er andelen af base og T=[A-]+[HA]

Vi sætter T til 1 (for at få andelen af [A-] i procent) og sætter tallene ind i formlen.

Jeg får det til 2,5 % hvilket også giver god mening da vi ligger under pKa og derfor vil størstedelen være på syreform (ved pH = pKa-1 vil 1/11 være på baseform og da vi ligger over 1 væk fra pKa skal andelen på baseform også være mindre end 1/11)

Jeg kan ikke huske hvordan vi gjorde det dengang jeg havde kemi (for denne formel er "hjemme" udledt men vi bruger den meget på studiet når vi skal udregne ladninger på aminosyrer.)

e) for at vise at der er et liniært sammenhæng tager du bare tallene fra tabel 2 smider ind i fx graph og laver en liniær regression. Det viser sig at R2 er ca. 1 (0,99986) så det er jo helt fantastisk.

Herefter tager du arealtallet v. 6,53 og sætter ind i din regressionsligning fra før. Så får du resultatet i mg/L. Så har du noget fortyndning at tage højde for. Den er fortyndet 10 gange så dit resultat ganges med 10.

Herefter har du heller ikke en liter men kun 150 mL så der ganges med 0,15L. Nu er dit resultat opgivet i mg.

Du skal så regne om til mg/g nescaffe. Så der dividerer du med de 6g nescafe. Jeg får det til 21,6 mg/g hvilket også ligger inden for rimelighedensgrænser.


Svar #2
15. april 2011 af edcedc (Slettet)

mange tak RK :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2011 af Halenur (Slettet)

Men den formel du bruger [A-] = R (10^(ph-pka)/1+10^(ph-pka), hvor får du den fra? Jeg vil bare vide, hvordan du udleder den :-)

Men mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. april 2011 af exutu (Slettet)

Bestem: T=[A-]+[HA]
Henderson-Hasselbach:
pH=pKa+log([A]/[HA])
pH-pKa=log([A]/[HA]) <=> pH-pKa= log([A]/(T-[A]))
10^pH-pKa= [A-]/(T-[A]) <=> T10^(pH-pKa)-[A-]10^(pH-pKa)=[A-]
T10^(pH-pKa)=[A-]+[A-]10^(pH-pKa)=(1+10^(pH-pKa))[A-}
[A-]=((T10^(pH-pKa))/(1+10^(pH-pKa))
[A-]=T(10^(pH-pKa)/1+10^(pH-pKa))
T sættes lig 1
del på [A-] form = tA
tA=(10^(pH-pKa))/(1+10^(pH-pKa))


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2011 af Halenur (Slettet)

Men kan man ikke også bruge pufferligningen, hvilket du også gør.

ALtså pH= pks + lob(B/S)

           solve (10,4 + lob(B/S) = 2 , B/S)

Så finder man jo forholdet, men ved så ikke, hvad man kan yderligere :/


Skriv et svar til: Coffein

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.