Matematik

Iklædte ligninger

22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

hej har tidligere spurt om hjælp til i klæde ligninger.

Jeg er desværre igen stødt ind i et problem . har prøvet de tidligere eksemplar men finder ikke det rigtigt løsning .

Teksten lyder.er arv på 145.000kr  skal deles imellem arne, Bodil og Christian således, at arne får 3 gange så meget som Bodil og Christian får 5.000 kr mindre end Bodil. hvor mange penge får hver.

ud fra den tekst får jeg

A+B+C=145.000

A=B•3

B=B-5.000

 Der efter er jeg i tvivl om hvordan jeg gør . Jeg kan ikke finde ud af hvor når jeg skal ligge til eller trække fra i en ligning eller gange og dividere på hvor side a ligheds tegnet ..

hvordan skal jeg stille stykket op. 

på forhånd tak .


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2011 af MTO (Slettet)

Du er godt på vej.

A = B*3

C = B - 5000

Sæt disse ind i A + B + C = 145000:

B*3 + B + (B - 5000) = 145000

B isoleret bliver 30000. Bodil får altså 30.000 kr. - for at finde ud af, hvad Arne og Christian arver, udregner du B*3 og B - 5000


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2011 af mette48 (Slettet)

Teksten lyder.er arv på 145.000kr skal deles imellem arne, Bodil og Christian således, at arne får 3 gange så meget som Bodil og Christian får 5.000 kr mindre end Bodil. hvor mange penge får hver.

Bodil får x kr

Christian får x-5000

Arne får 3*x

Ialt   x+(x-5000)+(3x)=145000

Løs ligningen

indsæt x i ovenstående

Arne får ...

Bodil får...

Christian får ....

På denne måde får du kun en ligning med en ubekendt og den viste opstilling kan bruges ved aflevering af opgaven


Svar #3
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

kan ikke lige se hvordan du kommer frem til de 30000 Kr. du isolerer B på hvilken måde . ganger du hver led i ligningen med b eller. Kan den ikke skrives B+(b*3)+(B-5000)=145000. Så skal jeg hæve paranteserne . Så kommer ligningen til og lyde 2b*3+B-5000=145000

skal jeg så ikke gange hvert led med 2b. .
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2011 af MTO (Slettet)

B*3 + B + (B - 5000) = 145000

Ophæv parentesen (og smæk B'erne sammen):

B*3 + 2B - 5000 = 145000

Læg 5000 til på begge sider:

B*3 + 2B = 150000

Del med 3 i alle led:

B + 2/3B = 50000

som er ensbetydende med:

5/3B = 50000

At dele med en brøk (5/3) er det samme som at gange med den omvendte (3/5). Gang med 3/5 på begge sider:

B = 30000


Svar #5
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

Jeg deler med 3 i alle led og får b+2/3=150000/3 <=> b+2/3=50000<=> det næste er jeg ikke helt sikker på jeg forstår . 5/3 er da ikke det samme som 3/2 .. noget du gider uddybe for mig .. kan sagtens komme frem til facit . men vil godt forstå hva der sker 100% ellers lære jeg det aldrig .. ;(


Svar #6
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

så jeg taster 2/3 ind på min lomme regner og ser der giver 0.6 som er det samme som 5/3

0,6*50000=30000;;))


Svar #7
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

mener 3/5=0,6;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2011 af MTO (Slettet)

Når du deler med 3 i alle led, får du

B + 2/3B = 50000

Du har altså én B plus to tredjedele B. Det giver til sammen fem tredjedele B (den ene er jo det samme som tre tredjedele):

5/3B = 50000

Når du så vil isolere B, skal du dele med 5/3 på begge sider. Her bruger du så den viden, at det er det samme som at gange med den omvendte, 3/5. Så får du:

B = 3/5 * 50000

Én femtedel af 50.000 er 10.000, og du har tre femtedele, så du har 10.000 tre gange, altså 10000 * 3 = 30000

Der er slet ikke brug for lommeregner, hvis du ser sådan på det :)


Svar #9
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

ja okai logik hehe .. takker for det . dejligt et sted man kan få hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2011 af mette48 (Slettet)

se #2

Ialt x+(x-5000)+(3x)=145000

5x-5000=145000      lægger 5000 til

5x=150000              deler med 5

x=30000

Bodil får x kr=                                                  30000 kr

Christian får x-5000 kr =30000-5000=            25000 kr

Arne får 3*x kr = 3*30000 =                            90000 kr


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2011 af MTO (Slettet)

Wow, det var da en lige godt pinlig måde, jeg kringlede den på. Jeg har vist feriehjerne, følg mette48s eksempel!


Svar #12
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

He kender det godt . tak


Svar #13
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

ja det giver jo det samme om jeg skriver b*3+b+b-5000

eller b+b*3+b-5000

jeg lægger bare sammen så jeg får 5B=1450000+5000

for 1*3 er 3 så det led løst . plus 2 =5B

så isolere jeg (B)=150000/5 =30000

det var da fantastisk nemt. med den hjælp i har givet .. takker mange gange for jeres tid :))))


Svar #14
22. april 2011 af Nikolaj1989 (Slettet)

Vis jeg skal isorere i en formel som lyder v=s/t så rykker jeg t  over på venstre side a lighedstegnet og ganger s med v men hvordan vis´jeg det . for jeg skal jo gange alle led med t .. ikke


Skriv et svar til: Iklædte ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.