Matematik

Integral

25. april 2011 af alje (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :) 

jeg skal finde stamfunktionen til de her: 

f(x)=6x^2+8x-13

f(x)=5x+x^0,8-4*x^-2,8

har ikke haft særlig meget om integralregning endnu, og har ikke rigtig forstået det endnu. Så det vil være en stor hjælp, hvis der er nogle der vil hjælpe mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen

∫ xn dx = xn+1/(n+1) + k

på hvert led i de to givne funktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2011 af peter lind

Du skal bruge ∫a*xndx = a*xn+1/(n+1)


Svar #3
25. april 2011 af alje (Slettet)

 okay, hvis vi nu tager den første 

fx)=6x^2+8x-13 <- i første led 6x^2 der skal jeg bruge a*x^n?? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2011 af peter lind

Ja med a = 6 og n =2


Svar #5
25. april 2011 af alje (Slettet)

okay :) jeg forstår det nu!! mange tak for hjælpen :D


Svar #6
25. april 2011 af alje (Slettet)

 okay.. vil lige være sikker på jeg har gjort det rigtig. Når man putter det ind i formlen. 

6*x^2 dx = 6*x^2+1/(2+1)  

vil det sige jeg skal skrive det ind på lommeregneren? så det bliver 6*x^2+1/3 

eller er det totalt forkert, fordi nu er jeg faktisk i tvivl om jeg har gjort det rigtig. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2011 af peter lind

Du har  i hvert fald udtrykt det forkert. Du skal passe på med parenteser . Facit er 6*x2+1/(2+1) = 6x3/3. Jeg kan ikke se nogen grund til at skrive det ind i en lommeregner.


Svar #8
25. april 2011 af alje (Slettet)

det vil sige hele stamfunktionen hedder: 6x^3/3+8x+13x

jeg mangler jo nemlig stadig de sidste to led.. altså 8x+13


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal jo benytte formlen i #1 eller #2 på hvert led i funktionen.


Svar #10
25. april 2011 af alje (Slettet)

det er lige meget,:) jeg dropper med at lave den. Forstår det simpelhen ikke.. 

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. april 2011 af Krabasken (Slettet)

Din formel: ∫x^ndx = (x^(n+1))/(n+1)
 

6x^2.....integreres til............6*(x^3)/3
 

8x..........integreres til.............8*(x^2)/2
 

-13.......integreres til..............-13*(x^1)/1 (der stod jo -13*x^0)
 

altså ∫(6x^2+8x-13)dx = 2x^3+4x^2-13x
 

Prøv den anden funktion på samme måde
 

∫ = 5*(x^2)/2+(x^1,8)/1,8-4*(x^-1,8)/-1,8 = (5/2)*x^2)+(x^1,8)/1,8+(4/1,8)*x^(-1,8)
 

- Og husk lige + c i begge facit'er ;-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2011 af AskTheAfghan

Formlen er simpelt: ∫ a·xn dx = (a·xn+1)/(n+1) + k    , hvor k er integrationskonstant.

Hvis du f.eks. har en funktion f(x) = 3x2 + x + 5

                 ... er det også det samme som... f(x) = 3x2 + x + 5   ⇔   f(x) = 3x2 + x1 - 5x0

Nu bliver det nemmere at integrere..

                 ∫ f(x) dx   =  ∫   3x2                             +               x1                   -       5x0 dx

                                 = (3x2+1)/(2+1) + k1         +     (x1+1)/(1+1) + k2       -    (5x0+1)/(0+1) + k3

                                 = 3x2 + k1                        +            (x2/2) + k2          -      5x + k3

                                 = 3x2 + (x2/2) - 5x + k        , hvor k = k1 + k2 - k3


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 12

OBS!

∫3x2 = 3*x3/3 = x3    (+ k1)


Skriv et svar til: Integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.