Matematik

eksponen

29. april 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

i 2005 var bevillingerne til forskning og uddannelse i et bestemt land 20 mia kr det bliver besluttet at desse bevillinger skal stige med en fast årlige procent se de i 2020 når op på 60 mia kr

bestem den årlige procentvise stigning

det er jo nok en eksponentiel funktion, så bestemmer 2 punkter p(0,20) og q(15,60)

a=x2-x1 kvadratrod y2/y1       lidt svært at skrive......

men jeg får a =1,07599

mit spørgsmål er så nu finder jeg den procentvise stigning (1,0799-1)*100 = 7,6    Men hvorfor  minus 1? kan godt se fornuften men kan bare ikke forklare hvorfor : /


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2011 af Duffy

Den ene, dvs tallet 1 er de 100% du er nødt til at have med hele tiden for at få det oprindelige med.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2011 af mathon

skriv det i stedet

                                        

                                         y2/y1 = (1+r)Δx

                                         3 = (1+r)15              r = p/100

                                                      1+r = 31/15

                                         r = p/100 = 31/15  -  1 = 0,07599

                                         p ≈ 7,6%

                        


Svar #3
29. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

Kan godt se  y2/y1 = (1+r)Δx måske er en bedre måde at skrive det på, men hvad er der galt med a=x2-x1 kvadratrod y2/y1    ???

#1 hvad mener du med at 1 er de 100% du er nødt til at have med hele tiden for at få det oprindelige med? forstår godt at 1 er de 100% men det sidste : / ? ha' med hvorfra? = )


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2011 af Duffy

Det oprindelige = startbeløbet


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2011 af mathon

    den
                    x√(x)       er kun defineret for x ∈ N

    den "2,7'te" rod fer f.eks. ikke defineret

men
                  x1/x    er defineret for x ∈ Ro


Skriv et svar til: eksponen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.