Fysik

Stjerne

01. maj 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej,

Kan nogen fortælle mig hvad stjernens parallakser er? Jeg har læst på nettet men synes ikke det er uddybende nok. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Den (halve) vinkel den flytter sig på himlen i forhold til baggrundsstjernerne i løbet af et halvt år.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Stjernernes parallelakser bruges til at måle afstande ud til nære stjerner. Lidt simplificeret, man starter med at måle vinkelen fra en stjerne set fra jorden. Et halvt år efter måler man igen på vinklen til den pågældende stjerne. Man  ved at jorden har bevæget sig en halv gang rundt om solen og tilbagelagt en afstand på  ca 300 milioner km. Derefter kan man tegne en ligebenet trekant, hvor de 300 milioner km er grundlinje i en ligebenet trekant. Forskellen på vinklen mellem de 2 observationer udgør topvinklen i den ligebenede trekant. Denne  topvinkel er meget spids eftersom afstanden ud til stjernerne er meget stor i forhold til de 300 milioner kilometer som jorden flytter sig på et halvt år. Topvinklen og grundlinjens længde i den ligebenede trekant kan så bruges til at beregne afstanden til stjernen.

Jeg tror det er svært at forstå uden en tegning, selv om der er tale om en simplificering, og tegningen er svær at lave her i tekstboksen. Desuden er der et problem mere. Vinklen mellem de 2 observationer tror jeg skal måles fra 2 forskellige steder på jorden, eftersom stjenebillederne ændre sig med årstiden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er nu ikke et krav, at der foretages observationer fra forskellige steder på jorden.

I almindelighed er stjernen ikke placeret i jordbanens plan, og derfor ses sigtelinien til stjernen at bevæge sig i en ellipse i forhold til de fjernere baggrundsstjerner. Det er den halve storakse i denne parallaktiske ellipse, der kaldes stjernens parallakse. I praksis foretages mange observationer gennem flere år for at dække så stor en del af den parallaktiske ellipse som muligt, og ellipsens akser bestemmes så ved regression.

Afstanden 1 parsec (forkortet 1 pc) er defineret som den afstand i hvilken en stjerne vil observeres med en parallakse på 1" (1 buesekund). Har man observeret en parallakse på p" , beregnes stjernens afstand d simpelt ved formlen

d = (1/p) parsec .

Idet 1" er lig med π/(180·3600) = (1/206265) radian, gælder der, at

1 pc = 206265 AU = 2,063·105·1,496·108km = 3,086·1013km


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2011 af Magnus22 (Slettet)

Gennem deres gravitation. Vores solsystem er formegentlig opstået for 4,5 milliader år siden og består af solen, hvor r8 planenet kredser i en næsten flad elliptisk skive med næsten cirkulære omløbsbaner. Solen beregnes, som en stjerne og er en af 300-400 milliarder stjerne i 123


Skriv et svar til: Stjerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.