Matematik

Kugle og tangentplan

03. maj 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: A-niveau

opg. 8, c

Her finder jeg længden af vektoren fra kuglens centrum og til et punkt på planet, her A(6,0,0): den får jeg til 12,6886, derfor er det IKKE et tangentplan. Er dette korrekt?

Hvis dette er korrekt vil jeg gerne vide: Kan man så vælge et HELT tilfældigt punkt på planet til at udregne dette? Planet er jo uendeligt stort, så punktet kan jo lægge MEGET langt fra kuglens centrum

Vedhæftet fil: Aflevering 13.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den beskrevne fremgangsmåde kan ikke benyttes, da punkterne i planen jo har forskellige afstande til kuglens centrum.

Det simpleste er at indsætte koordinaterne for kuglens centrum i den normerede ligning for den fundne plan til beregning af afstanden fra kuglens centrum til planen. Hvis denne afstand ikke er lig med kuglens radius, er planen ikke en tangentplan til kuglen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. maj 2011 af kieslich (Slettet)

brug afstandsformlen til at finde afstanden mellem α og D.


Svar #3
03. maj 2011 af slapdack (Slettet)

Jeg får afstanden til 12.29.

Jeg har planens ligning 6x+18y+12z-36= 0

Kan denne forkortes? Hvis jeg deler alle led med 6 på den ene side, må jeg så også på den anden, når der står nul?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, de to ligninger 6x + 18y + 12z -36 = 0 og x + 3y + 2z -6 = 0 fremstiller den samme plan.

Afstanden fra planen til kuglens centrum D(0,10,5) er

d(α,D) = |1·0 + 3·10 + 2·5 - 6|/√(12 + 32+ 22) = 34/√14 ≈ 9,087 < 11 .


Svar #5
03. maj 2011 af slapdack (Slettet)

jeg har: (6*0 + 18*(-10) + 12*(-5) - 36)) /√((6)^(2) + ((18))^(2) + (12)^(2))


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Kuglens centrum er D(0,10,5) . Hvorfor indsætter du med negative koordinater for D?


Svar #7
03. maj 2011 af slapdack (Slettet)

Fordi jeg ikke tænker mig om - jeg havde tænkt på det som aflæst ud fra kuglens ligning, men det har jeg jo ikke.


Skriv et svar til: Kugle og tangentplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.