Kemi

Hydrolyse af stivelse

04. maj 2011 af Magnus0505 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Beregn massen af den mængde vand, der forbruges ved hydrolysen af 1 kg stivelse til glukose

kunne godt bruge en ledetråd eller to :)
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2011 af vejgeh (Slettet)

Glucose er C6H12O6 .. Når glucose sidder sammen i polymerer fraspaltes vand, hvormed hver glucose-enhed får formlen C6H10O5, som altså er formlen for hver glucose-enhed, når glucose findes som fx stivelse.

Find den molare masse, M, for dette stof, benyt m/M = n, så du har, hvor mange mol glucose-enheder, dit kg stivelse indeholder.

Der skal 1 vandmolekyle til at dele to glucoseenheder, altså er n(H2O) = n(C6H10O5) - 1 .. Nu kan du beregne massen af vand.

Jeg skriver "- 1", fordi vandet jo ikke virker pr. glucoseenhed, men pr. binding (Tænk på det som fx et flute - du skal have delt et flute op i 6 bidder, derfor skal du dele det 5 gange). Det har selvfølgelig ikke nogen praktisk betydning, men det er godt at være opmærksom på.


Svar #2
04. maj 2011 af Magnus0505 (Slettet)

så hvis jeg får n(C6H10O5) til 6,1675 mol
bliver n(H2O) lig 6,1675 mol - 1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2011 af vejgeh (Slettet)

Hov, undskyld, det skal selvfølgelig være - 1/6,023*1023 .. Altså 1/NA (avogadros tal), for det er kun ét molekyle du trækker fra, ikke et helt mol.

Undskyld :)


Svar #4
04. maj 2011 af Magnus0505 (Slettet)

prøver jeg lige


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2011 af vejgeh (Slettet)

I dine beregninger kan du sagtens udelade det.. Det får først en betydning omkring 23. decimal, hvilket jo er en afsindig lille betydning. Du kan skrive det på i dine udregninger, men du behøver ikke engang regne det ud, for det er så forsvindende lille et tal.


Svar #6
04. maj 2011 af Magnus0505 (Slettet)

altså avogadros tal?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. maj 2011 af vejgeh (Slettet)

Hvad spørger du om? Du skal skrive "- 1/avogadros tal".


Svar #8
04. maj 2011 af Magnus0505 (Slettet)

6,1675mol * 18,016 g/mol =111,11 gram



Svar #9
04. maj 2011 af Magnus0505 (Slettet)

stofmængden for C6H10O5 i et kg er  = 6,1675 mol

så hvis jeg nu bare ganger det med molarmassen for vand (18,016 g/mol) får jeg vel de gram der skal til for at C6H10O5 bliver til glukose


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. maj 2011 af vejgeh (Slettet)

Jep...


Svar #11
04. maj 2011 af Magnus0505 (Slettet)

tak fo hjælpen :)


Skriv et svar til: Hydrolyse af stivelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.