Matematik

ligning

05. maj 2011 af kalokdk (Slettet) - Niveau: A-niveau

 en funktion f er givet ved forskriften 

f(x)= 2x + sin(x)

a) bestem en løsning til ligningen f(x) = 1

b) gør rede for at ligningen f(x) = c har netop en løsning for alle c 

nogen der kan hjælpe? haster!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

a) Ligningen er jo 2x + sin(x) -1 = 0 eller 2x - 1 = -sin(x)

Det kan grafregneren nok klare.

b) Vis, at f(x) er voksende og går fra - uendelig til + uendelig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2011 af NejTilSvampe

b)  hint:      -1 < cos(x) < 1 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2011 af mathon

       f '(x) = 2 + cos(x) ≥ 1

hvorfor f(x) er monotont voksende i hele Dm(f)
og da
           limes f(x) = -∝                
            x→ -∝

           limes f(x) = ∝
             x→ ∝
  vil f(x) antage værdien c - uanset værdien af c


Svar #4
05. maj 2011 af kalokdk (Slettet)

 så giver opg a  

x =  0,335418?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2011 af NejTilSvampe

 #4 - ikke vores job at tjekke det for dig, sæt x ind i din ligning og se om det giver 1.


Svar #6
05. maj 2011 af kalokdk (Slettet)

 det gør det jo så ikke.

så ved jeg ik hvad jeg har gjort forkert.

jeg har sat det ind i solve dvs.

solve(2*x+sin(x)-1 = 0,x)  og så får jeg at x = 0,335418


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2011 af NejTilSvampe

 Indsat i maple.

> 2*.335418+sin(.355418);
Returns:
1.018818271   som er meget tæt på 1, så skal vi ikke stole på at det er rigtigt?
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. maj 2011 af SuneChr

a)                  x = 0,3337            Excel    4 dec.


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.