Matematik

Løs differentialligningen

05. maj 2011 af OktayGE (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg bøvler med at komme igang med en længere opgave. Jeg går faktisk allerede i stå ved det første punkt.

Løs differentialigningen dy/dx = k*(y-23) ved håndkraft.

Hvordan gør jeg dette?? Jeg har tænkt på seperation af de variable men hvordan gør jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2011 af peter lind

sæt u = y-3 du/dx = dy/dx . det giver differentialligningen du/dx = k*u


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Separation af de variable er en udmærket metode til at løse denne differentialligning. Vi har

dy/dx = k·(y-23) ,

hvor k formodes at være en konstant. Vi bemærker, at y og (y-23) har samme differentialkvotient, hvorfor vi kan skrive

d(y-23)/dx = k·(y-23) , og dermed har vi

d(y-23) / (y-23) = k dx ,

og vi kan nu integrere på hver side, idet vi jo kender ∫ (1/u) du = ln(u) + c , så vi får

ln(y-23) = kx + C, og dermed

y -23 = ekx+C = c·ekx , og endelig

y = 23 + c·ekx , hvor c er en integrationskonstant.


Svar #3
05. maj 2011 af OktayGE (Slettet)

Andersen

Tak for din hjælp.

Jeg forstår dog ikke helt denne linje:

...og vi kan nu integrere på hver side, idet vi jo kender ∫ (1/u) du = ln(u) + c , så vi får

Kan du evt uddybe dette?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Venstre side i den linie har jo formen (1/u) du , så vi kan integrere, idet ∫ (1/u) du = ln(u) + c


Svar #5
05. maj 2011 af OktayGE (Slettet)

#4

Hjælper mig ikke?

Kan du skrive det uden disse u'er?


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. maj 2011 af mathon

    (1/(y-23))·(dy/dx)  = k      y ≠ 23                    integrer med hensyn til x

    ∫(1/(y-23))·(dy/dx)·dx  = ∫ k dx

    ∫(1/(y-23))·dy = ∫ k dx

    ln(y-23) = kx + c              y > 23

    eln(y-23) = ekx·ec

     y - 23 = C·ekx

     y = C·ekx + 23


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2011 af Euroman28

Hvis du vil afprøve om løsningen er korrekt så sæt den ind i den oprindelige ligning og passer den, så er den korrekt.

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Løs differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.