Matematik

Logaritmer

05. maj 2011 af xxDarkness (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej alle... 

Sidder lidt med et problem her. Jeg skal forklare om denne ligning, men forstår intet om det, nogen der kan/har mulighed for at komme med en forklaring på hvordan man gør? Skal finde ud af det inden lørdag!

Alle former for hjælp godtages!

Vis at regnereglen for logaritmer kan være nyttig ved isolering af n i formlen Kn=K0·(1+r)n

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal benytte, at log(an) = n·log(a) .

Prøv i formlen    Kn = K0·(1+r)n

at isolere leddet (1+r)n , og tag så logaritmen på hver side.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. maj 2011 af SuneChr

Logaritmefunktionen er bekvem at arbejde med, fordi vi i slutningskæderne må bruge ⇔  , når vi, vel at mærke, har med multiplikation, division, potenser, roduddragning og eksponentielle udtryk at gøre. Renteformlen er netop et eksponentielt udtryk, og vi har:  Kn  =  K0·( 1 + r )n      ⇔       log Kn  =  log K0 + n· log ( 1 + r )   hvorefter det er let, at isolere n. 


Svar #3
05. maj 2011 af xxDarkness (Slettet)

Okay, mange tak. Tror jeg har forstået det lidt bedre nu.. 

- Mangler bare at kunne formulere det sådan så det er noget mere forståeligt (: 


Svar #4
05. maj 2011 af xxDarkness (Slettet)

 Men kan i samtidigt give mig et hint om, hvorfor det er nyttigt at bruge regnereglen for logaritmer til at isolere n? Og ikke en hvilken som helst anden regneregel?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fordi man ved hjælp af logaritmen ændrer et potensudtryk til et simpelt produkt, hvorved man let kan isolere den ukendte variabel.


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. maj 2011 af SuneChr

# 4:  Logaritmefunktionen λ er den eneste funktion, som har egenskaben:

      ∀ a > 0 ,  ∀ b > 0 :         λ ( a·b )     =      λ ( a )  + λ ( b )


Svar #7
06. maj 2011 af xxDarkness (Slettet)

 Mange tak for jeres hjælp (:


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. maj 2011 af mathon

og heraf

 for logaritmefunktionen λ er gælder

                              ∀ a > 0 :         λ ( an )     =      n·λ ( a )


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. maj 2011 af Anderson91 (Slettet)

 Nu blev jeg lige henvist her til denne tråd da jeg har lidt af det samme emne.

Men forstår stadig ikke helt hvordan man isolere hele leddet? 

Nogen der kan vise det? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er jo beskrevet i #1 og næsten gennemført i #2. Man finder

(1+r)n = Kn / K0 , hvoraf

n·log(1+r) = log(Kn/K0) , og dermed

n = log(Kn/K0) / log(1+r)


Skriv et svar til: Logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.