Matematik

Forskrift for f

15. maj 2011 af Musiknørden (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen :-)

Jeg har fået en opgave for, som lyder således:

Den rette linje på figuren er graf for en funktion f . Bestem ud fra figuren en forskrift for f.

Grafen har jeg vedhæftet som et billede herunder, jeg ved ikke helt hvordan jeg skal gribe opgaven an.


Svar #1
15. maj 2011 af Musiknørden (Slettet)

 Billedevedhæft

Vedhæftet fil:graf.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2011 af Conzeq (Slettet)

 Du starter med at kigge på grafen. Du kan med et lille bevis, vise, at b er:

f(0)=a*0+b<=>f(0)=b.

Dette betyder, at du kan aflæse på grafen, at f(0)=-5.

Med denne information har du en midlertidig forskrift f(x)=a*x-5

Nu kunne du passende vælge et punkt på grafen, og indsætte, og derefter isolere a.

(Jeg ville anbefale f(4)=4 som punkt).


Svar #3
15. maj 2011 af Musiknørden (Slettet)

  #2

Hej igen, hvordan kan man så stille den op hvis jeg fx. vælger punk 4;4?
Bliver det så: f(4) =a*x+4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2011 af Conzeq (Slettet)

 Nej ikke helt :)

Du har jo den midlertidige forskrift for f nu:

f(x)=a*x-5

Så indsætter du punktet f(4)=4 - eller oversat: y=4 og x=4 i forskriften:

f(4)=4

4=a*4-5

Og så skal a isoleres.

(Det er vigtigt du forstår hvorfor du vælger punktet (4,4) - da det er nemmest at aflæse og skærer tydeligt i (4,4) vist på grafen).


Svar #5
15. maj 2011 af Musiknørden (Slettet)

#4

Når jeg isolere a, får jeg den til 2,25

Men hvordan skal jeg opstille det i en forskrift?
Forstår godt hvorfor du vælger(4,4)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2011 af Conzeq (Slettet)

 #5

Du kender nu a=2.25 og b=-5

Så er det bare at sætte ind i det generelle udtryk for en lineær funktion f(x)=ax+b

Og så er opgaven besvaret :)


Svar #7
15. maj 2011 af Musiknørden (Slettet)

#6

f(x)=2,25x-5

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. maj 2011 af Conzeq (Slettet)

Korrekt.


Skriv et svar til: Forskrift for f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.