Kemi

pH-beregning

15. maj 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opløsning bestående af HCO3-

Skal jeg bruge formlen for beregning af pH i en amfolytopløsning eller for en svag syre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2011 af mathon

    ...for en svag syre


Svar #2
15. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvorfor? Det er jo en amfolyt


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2011 af mathon

korrektion til #1
                                som blev besvaret FOR hastigt - og dermed forkert.

for amfiproten = amfolytten HCO3- haves

                           pKs(HCO3-) = 10,40
                           pKb(HCO3-) =   3,60

altså væsentligt stærkere som base end som syre, hvorfor en pH > 7 må forventes.

jvf.
       amfiprot-formlen:           

                          pH ≈ (1/2)·(pKs(H2CO3) + pKs(HCO3-)) = (1/2)·(6,46 + 10,40) = 8,43

                                                                         uden hensyn til koncentration


som du med oplysning om volumen og koncentration kan
sammenligne med pH-beregningen for svag base

                          pH = 7 + (1/2)·(pKs + log(cb))  =  7 + (1/2)·(10,40 + log(c(HCO3-)))

        
 


Svar #4
17. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Det er helt i orden. Jeg beregnede også for en amfolyt i min aflevering, da jeg vidste det, du sagde, ikke er rigtigt.


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.