Matematik

omvendt fkt. kvadratrod

15. maj 2011 af natasjah (Slettet)

Hej

Jeg har følgende opgave for.

y = √16 - 5x

hvordan finder jeg det omvendte funktion er det ikke 

y = x^2 - 16 / -5

og hvordan forklare jeg domain ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

isoler x, så har du den omvendte funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2011 af SuneChr

# 1 :   Vi skal have forudsætningerne med:

1)  Er den oprindelige funktion monoton?  Ja, det er den.

2)  16 - 5·x   ≥   0

3)  y   ≥  0

Så kan du finde x som funktion af y  ( kvadrér det oprindelige udtryk ) .

Ved ikke, hvad du mener med domain ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

y = √16 - 5x

y = 4-5x

omvendt:

y=-0,2x+0,8

Eller måske skulle sætte parentes næste gang -


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Domain = definitionsmængde


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

y = √(16-5x)     y≥0
 

y^2 = 16-5x
 

5x = 16-y^2
 

x = (16-y^2)/5
 

ombytning:
 

y = (16-x^2)/5   x≥0


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. maj 2011 af SuneChr

Den omvendte funktion til    y  =  √ (16 - 5·x )   er kun defineret for:    1,152  ≤  x  ≤  3,2    ∧   0  ≤  y  ≤  3,2

Den omvendte funktion skal også være monoton.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. maj 2011 af SuneChr

Den oprindelige funktion afbilder:          ( 3,2 ; 0 )  →  ( 0 ; 3,2 )      og

Den omvendte funktion afbilder:        ( 3,2 ; 1,152 )  →  ( 1,152 ; 3,2 )

De to funktioner ligger symmetrisk m.h.t.  linjen med ligningen:    y = x

# 4 :  Tak.  Mit ordforråd forøges herved.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den oprindelige funktion f(x) = √(16 - 5x) er defineret på ]-∝ , 16/5] og afbilder dette interval på [0 , ∝[ . I det åbne interval ]-∝ , 16/5[ er f(x) > 0 , og der gælder f'(x) = -5/(2f(x)) < 0 , så funktionen f(x) er monotont aftagende i hele det åbne interval ]-∝ , 16/5[ . Funktionen f(x) har derfor en omvendt

g(x) = (-x2 +16)/5 , defineret for x ≥ 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Endelig kom den korrekte definitions- og værdimængde af den oprindelige funktion.
 

Den omvendte funktion y=(16-y^2)/5 er derimod defineret for alle x med  - ∞ < y ≤ 3,2.
 

Dog som omvendt funktion kun for x ≥ 0 med tilhørende - ∞ < y ≤ 3,2
 


Skriv et svar til: omvendt fkt. kvadratrod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.