Matematik

Vækstfunktionen

16. maj 2011 af Alde (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har en opgave ang. vækst:

et kontingent er udviklet:

1997  : 2300 kr

2000 : 2400 kr.

2002 : 2450 kr.

2006 : 2600 kr.

2009 : 2800 kr.

Jeg vil gerne undersøge hvad procenten er og hvad prisen vil være i eks. 2020.

Vækstfunktionen kan jeg godt finde ud af at bruge  Kn = K (1+ x)^n

Men imellem de forskellige eksempler går der jo først 3 år, 2 år, 4 år og 3 år.

Procenten er 4,3 - 2,1 - 6,1 0g 7,7 %

Jeg har ikke været udsat for en opgave før hvor der er forskellig tid mellem eksemplerne.

Hvad skal jeg gøre? Hvordan regner jeg procenten ud fra et år til året efter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2011 af mathon

stykvis eksponentiel funktion

                                                              Kn = 2300·1,014288n        for  n ∈{0,1,2,3}               1997 - 2000

                                                              Kn = 2400·1,010363n        for n ∈{0,1,2}                   2000 - 2002

                                                              Kn = 2450·1,014967n        for n ∈{0,1,2,3,4}             2002 - 2006

                                                              Kn = 2600·1,02501n          for n ∈{0,1,2,3}                2006 - 2009

.

       r = (Kn / Ko)1/n  -  1


Svar #2
16. maj 2011 af Alde (Slettet)

Ahh stykvis eksponentiel funktion, dem kendte jeg ikke. Du dividerer procenten med det antal år der går fra det ene eksempel til det næste.

Men hvad skal jeg gøre hvis jeg vil forudsige kontingentet i år 2020? Nu har jeg jo ikke en fast procent...

hov havde ikke lige set formlen for neden. Den kendte jeg ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2011 af mathon

"Ahh stykvis eksponentiel funktion, dem kendte jeg ikke. Du dividerer procenten med det antal år, der går fra det ene eksempel til det næste."

      Nej - genlæs #1

.............

forudsat at den årlig kontingentforhøjelse fortsætter efter 2009
kan du kalkulere
                                        K2020 = 2800·1,0250111


Svar #4
16. maj 2011 af Alde (Slettet)

Tak for hjælpen :-)

Jeg har fundet 1,0769 = (1+x)^3 i væksttabellen til at give præcis 2,5 procent så det stemmer :-)


Skriv et svar til: Vækstfunktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.