Musik

kan nogle lære mig at analysere et musiknummer?

19. maj 2011 af dpu1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :)

Jeg skal til eksamen i Musik snart. og vi skal analysere tre musik numre, jeg kender allerede to at numrene det er:

 1. TLC - Waterfalls

2. Maxwell - This Woman's Work

jeg har et stort problem da jeg IKKE kan finde ud af at analysere i musik. :/

håber nogle har tid og lyst til at lære mig det inden jeg skal til eksamen.

på forhånd tak!! :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. maj 2011 af powerfull499

I løbet af året har I sikkert haft en masse om analyse. Der er nemlig mange dele i en analyse.
 

Det væsentlige er, at du kan finde fem til hvad for en toneart stykket er i (brug kvintcirklen), og hvilket akkordpræg der er (harmonikanalyse). Det er også værd at nævne om der er blå toner, og hvad for en genre nummeret hører til.

Desuden er det vigtigt at du er i stand til at lave en formanalyse. Altså inddele et nummer i A-stykker og B-stykker, hvor A-stykker er præsentation (ofte vers), og B-stykker er et kontraststykke (evt. omkvæd). Så hører man den pågældende sang igennem, og hører hvor mange A-stykker der er, og hvor mange B-stykker der er. Man skal også huske, at tilføje intro og evt. coda.

En form kunne evt. være AABA, som er kendt fra klassisk musik og blues.

Desuden er det vigtigt at kunne nævne hvilken sammenhæng nummeret er skrevet i, - hvad betyder teksten? Hvordan var ungdommen på det pægældende tidspunkt?

En også meget vigtig ting at komme ind på er groovet i sangen. Du skal kunne sige om trommen spiller på afterbeat, om bassen spiller på beatmarkering og om sangeren fx synger på off-beat. Hvad disse begreber betyder, skulle du helst have lært i løbet af året. Når du har lavet en groove-analyse, så kan du sige hvad det groovet gør ved nummeret. Får man lyst til at danse af at høre det, pga. bassen laver beatmarkering på alle slag, eller er det et stille nummer fordi trommen kun spiller på afterbeat (bare eksempler)

Jeg kan kun anbefale dig, at snakke med din lærer og læse i din bog, fordi der er mange begreber, som man skal have styr på, som man ikke bare lige kan lære dig på nogle enkelte sætninger.

Tag evt. et kig forbi musikipedia.dk.


Svar #2
20. maj 2011 af dpu1 (Slettet)

Tussind tak fordi du gad tage dig tid til at skrive alt dette.. det har helt sikkert hjulpet. Har desværre ikke lært så meget i musik, (private oversager) så er lidt på bar bund nu, men læser og læser omkring alle de begræber du lige har beksrevet. mange tak :)


Skriv et svar til: kan nogle lære mig at analysere et musiknummer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.