Matematik

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(0,f(0))

21. maj 2011 af torpedoen (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej Folkenz.

har brug for hjælp til en opgave som burde være meget simpel.

En funktion f er givet ved : f(x) = e3x + (4x+1)3
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(0,f(0))

Jeg har gjort således, men er gået i stå.

jeg har tangent ligningen: f(x) - f(X0) = f'(X0) * (X-X0)

f(0) = e(3*0) + ((4*0)+1)3

f(0)  = e0 + (0+1)3

f(0) = 1 + (1)3

f(0) = 2
 

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre nu , og i tangent ligningen :( f(x) - f(X0) = f'(X0) * (X-X0) , hvilke værdier kender jeg ?)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2011 af Yow! (Slettet)

tangentligning:

y = f'(xo)*(x-xo) + f(x0)

f'(xo) er hældningen... den finder du ved at sætte x=0 i den afledede funktion af f(x)

x er bare x

xo er dit x-punkt(1.koordinat-punkt)...

f(xo) er den den værdi, når du sætter x=o i f(x)....


Svar #2
21. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

 okay men når differentiere ligningen får jeg f'(x) 3' e^3x + 12x er dette korrekt ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2011 af Yow! (Slettet)

nej... du har en sammensat funkiton du skal differentiere(hvis vi ser bort fra det første led) 

(f(g(x)))' = f'(g(x)) * g'(x)

 


Svar #4
21. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

 det forstår jeg ikke helt ? er du flink at uddybe hvad jeg skal gøre `?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

f(x) = e^(3x) + (4x+1)^3

f  '(x) = e^(3x) * 3 + 3*(4x+1)^2 * 4


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2011 af Yow! (Slettet)

f(x) = e3x + (4x+1)3

det første led giver det samme når det differetieres... det andet led er som sagt en sammensat funktion...
her skal du gør brug af reglen

(f(g(x)))' = f'(g(x)) * g'(x)

i det her tilfælde er g(x) = 4x+1 og f(x)= x3

i følge reglen skal vi differentierer f(x) hvori g(x) skal stå uændret på x's plads...herefter skal den ganges med g'(x)

x3 differentieret giver 3x...

på x's plads sætter vi g(x), så den kommer til at hedde:   

3(4x+1)2

herfter skal ovenstående ganges med g'(x) 

4x+1 differentieret giver 4 

alt i alt bliver den
 
f'(x) = e3x + 3*(4x+1)2 *4 = e3x + 12* (4x+1)2

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

# 6

Husk at gange e^3x med 3 ;-)


Svar #8
21. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

 #7 hvor vil du have det ind ?

altså vil du ikke have det til at hedder: 3 * e3x + 12 * (4x+1)2

eller er det bare mig ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. maj 2011 af Yow! (Slettet)

#7 nåhja ups... :)

#8 ja, lige præcis! :)


Svar #10
21. maj 2011 af torpedoen (Slettet)

 #9

Så min ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(0,f(0))

er 3 * e3x + 12 * (4x+1)2


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

"Jeg har tangent ligningen: f(x) - f(X0) = f'(X0) * (X-X0)
 

f(0) = e(3*0) + ((4*0)+1)3
 

f(0) = e0 + (0+1)3
 

f(0) = 1 + (1)3
 

f(0) = 2"
 

f(x) = e^(3x) + (4x+1)^3
 

f '(x) = 3*e^(3x) + 12*(4x+1)^2
 

f '(0) = 3*e^0 + 12*1^2 = 3 + 12 = 15  Indsæt:
 

y-2 = 15*(x-0)
 

y = 15x +2


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(0,f(0))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.