Matematik

Ligefrem og omvendt prop.

22. maj 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej,

Hvordan kan man på c-niveau til eksamen forklare ligefrem og omvendt proportionalitet. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

jeg kan ikke komme med en fyldestgørende forklaring

ligefrem proportionalitet     y = k * x      Lineær sammenhæng, den rette linje går i gennem origo (0,0) hældningskoefficient for den rette linje er k. k er en konstant. x er en uafhængig variabel og y er en afhængig variabel.   y=k*x  =>  k = y/x    Praktiske eksempler . Der læses en bog med en læsehastighed på 2 minutter pr side. Efter x minutter er der læst y = 2*x sider.  

Omvendt  proportionalitet.  y = k/x  => k = y/x   der afbildes en hyperbel i første og 3 tredje. kvardrant. (Se lærerbog).  x er en uafhængig variabel og y er en afhængig variabel og k er en konstant.  Praktisk eksempel. En bil skal kører et vejstykke på 50km. Desto hurtigere bilen, desto kortere tid tager det at kører strækningen. Bilens hastighed er derfor omkvendt proportional med den tid det tager at tilbagelægge strækningen.


Skriv et svar til: Ligefrem og omvendt prop.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.