Samfundsfag

Makro - teori og praksis

24. maj 2011 af lige-i-face (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg har lige et par spørgsmål angående makro, som jeg har undret mig lidt over. Det er 1. års makro på Uni. Håber nogen kan svare :)

1) Ifølge den klassiske teori bestemmes realrenten for en lukket økonomi udelukkende på markedet af hhv. opsparingen og investeringsefterspørgslen.I den virkelige verden har centralbankens fastsættelse af foliorenten vel også betydning? I hvor høj grad er det markedet/centralbanken, der bestemmer realrenten i praksis?

2) Claus Hjort snakker om, at rød bloks ekspansive finanspolitik vil få renten til at stige og investeringerne til at falde på langt sigt. Dette er jo korrekt ifølge teorien hvis man snakker om en lukket økonomi, men Danmark er en åben økonomi med frie kapitalbevægelser og burde vel indordne sig efter det internationale renteniveau, hvorfor en ekspansiv finanspolitik ikke vil hæve realrenten?

Ydermere, så håber jeg nogen kan svare på, hvad en ekspansiv finanspolitik betyder for en åben økonomi(DK) med fast valutakurs på langt sigt. Der kan vel ikke være crowding-out via NX, når kursen er bundet fast?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2011 af Walras

Ad 1)

Foliorenten er renten, som Danmarks Nationalbank sætter på de private finansielles modparters foliokonti, der er sat i verden for at udlåne kapital til bankerne og øvrige kreditgivere i løbet af dagen, såfremt der skulle være et behov. På den måde er foliorenten (sammen med udlånsrenten, indskudsbevisrenten og til dels signalrenten diskontoen) med til at påvirke de korte renter og dermed centralbankens pengepolitik. I Danmark er der i praksis ikke stor fleksibilitet over pengepolitikken som følge af fastkurspolitikken overfor Den Europæiske Centralbank. ECB derimod kan styre renten, men det bliver på bekostning af, at valutakursen vil ændre sig.

Ad 2)

Man kunne forestille sig, at virkeligheden ikke var lige så "pæn" som teorien, hvorfor det opadgående pres på renten rent faktisk vil øge renten en smule. Men det er nok et spørgsmål om, at IS-LM modellen, som nok er den, du har arbejdet med, udelukkende opererer med én form for rente.

(Ad 3))

Du skal huske, at det er den nominelle valutakurs, der er fastlåst og ikke den reale.


Skriv et svar til: Makro - teori og praksis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.