Matematik

Sandsynlighed

25. maj 2011 af neva4getu (Slettet)

Hej,

Ejeren af et hus regner med at sælge sin bolig i 2013 for en pris på 2 mio kr.. Sandsynligheden for oversvømmelse er  på 0,0001 pr år for perioden 2010-2013. Han regner med at han kan få højere salgspris på 0.1 mio kr. Skaden for en oversvømmelse kan sættes til 0.5 mio kr. Diskonteringsrenten kan sættes til 6 %.

Hvor meget kan han tillade sig at investere i at mindske sandsynligheden for oversvømmelse i 2010 uden at lide tab når han skal sælge i 2013?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2011 af belar220 (Slettet)

Dine oplysninger er mangelfulde/forvirrende. prøver at opsumere:

Salgspris i 2013 = 20mio. kr.

Risiko (ssh.) for oversvømmelse pr. år i perioden 2010-2013 (= 3 år) = 0,0001 % (eller , det er nok 0,01% ?)

Omkostninger ved skader forårsaget af oversvømmelse = 0,5 mio. kr.

Diskonteringsrente = 6% (i alle årene? antager vi)

Forhøjet salgspris = 0,1 mio. kr. Hvordan opnår han en forhøjet salgspris? er det hvis der foretages investeringer?

Hvis der investeres, forsvinder risikoen for oversvømmelse så helt? eller?

Alt andet lige bliver udregningerne: (rente regning, tilbagediskontering)

(0,5 mio. * 0,01%) * (1+0,06)^(-1) + (0,5 mio. * 0,01%) * (1+0,06)^(-2) + (0,5 mio. * 0,01%) * (1+0,06)^(-3) = 47,17 + 44,50 + 41,98 = 133,65 kr.

Jeg vil tro at der er en mindre fejl i dine tal, da ca. 134 kr. jo ikke er meget at foretage investeringer for. Bemærk i øvrigt at salgsprisen på 2 mio. ikke har nogen inflydelse på beregningerne da vi ikke kan ændre på den, men derimod "blot" kan nedbringe de sandsyndlige omkostninger på reperation ved en evt. oversvømmelse.


Svar #2
25. maj 2011 af neva4getu (Slettet)

Tak for dit svar!

Det er meningen at sandsynligheden for oversvømmelser er således:

1 % i 2010

2 % i 2011

3 % i 2012

4 % i 2013

Han tænker så på et tiltag der kan ændre sandsynlighederne til

0.01 % i 2010

0.01 % 2011

0.01 % 2012

0.01 % 2013

Hvis han udfører det vil det medfører en højere salgspris på 0.1 mio kr.

En oversvømmelse vil koste 0.5 mio kr.

Ændre det på hvad du har regnet??


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2011 af belar220 (Slettet)

lidt gør det. 2 sek


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2011 af belar220 (Slettet)

Med de nye opl. bliver regnestykket:

Tallene 0,009 osv. er fundet ved at sige 1%-0,1% = 0,9% = 0,009 ; den samme fremgangsmåde for 0,019 osv.

(0,5 mio. * 0,009) + (0,5 mio. * 0,019) * (1+0,06)^(-1) + (0,5 mio. * 0,029) * (1+0,06)^(-2) + (0,5 mio. * 0,039) * (1+0,06)^(-3) + 0,1 mio * (1+0,06)^(-3) = 4500 + 8962,26 + 12904,95 + 16372,58 + 83961,93 = 126.701,70 kr.

Det kan dog være at han mener at der er tale om at vi står i tidspunktet primo 2010 og at de resterende tal er for hhv. ultimo 2010, 2011, 2012, 2013 og 2014. Altså primo = 1 januar og ultimo = 31 december. I så tilfælde bliver det:

(0,5 mio. * 0,009) * (1+0,06)^(-1) + (0,5 mio. * 0,019) * (1+0,06)^(-2) + (0,5 mio. * 0,029) * (1+0,06)^(-3) + (0,5 mio. * 0,039) * (1+0,06)^(-4) + 0,1 mio * (1+0,06)^(-4) = 119.529,90 kr.

I begge tilfælde udgør de 4 første led besparelser, og sidste led er den øgede salgspris.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2011 af belar220 (Slettet)

igen bruges salgsprisen (de 2 mio.) ikke. Derimod bruges ændringen af salgsprisen (0,1 mio.)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2011 af belar220 (Slettet)

UPS beklager. havde set forkert i dine tal. der stod 0,01% og ikke 0,1% for hhv. 2010-2014.

det ændre naturligvis lidt på tallene. Så bliver det 1%-0,01% = 0,99% = 0,0099 ; 2%-0,01% = 1,99% = 0,0199 osv.

(0,5 mio. * 0,0099) + (0,5 mio. * 0,0199) * (1+0,06)^(-1) + (0,5 mio. * 0,0299) * (1+0,06)^(-2) + (0,5 mio. * 0,0399) * (1+0,06)^(-3) + 0,1 mio * (1+0,06)^(-3) = 128.354,60 kr.

Eller, hvis det er mulighed 2 han mener:

(0,5 mio. * 0,0099) * (1+0,06)^(-1) + (0,5 mio. * 0,0199) * (1+0,06)^(-2) + (0,5 mio. * 0,0299) * (1+0,06)^(-3) + (0,5 mio. * 0,0399) * (1+0,06)^(-4) + 0,1 mio * (1+0,06)^(-4) = 121.089,20 kr.

Beklager forvirringen


Svar #7
25. maj 2011 af neva4getu (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!!

Hvad er det for en formel du bruger til at finde ud af det?


Skriv et svar til: Sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.