Kemi

pufferligning

30. maj 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg forstår ikke, hvorfor forholdet mellem den korr. base og en syre viser, at der er meget af syren, når pH er lav. Det der giver syre-virkningen er jo, at syren omdannes til den korresponderende base med vand. Er det fordi, at jo lavere pH er, des mere af syren har reageret, men da det altid kun er en lille brøkdel af den svage syre må der være meget af syren i opløsningen? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2011 af djharsk (Slettet)

Hvor meget af en syres korrosponderende base der findes ved en given pH, er udelukkende afhængig af pKa. pKa er den værdi der indikerer ved hvilken pH halvdelen af syren er dissocieret til den korrosponderende base. 

Dette indses ved følgende:

Hvis pKa = pH, da:

pKa = pKa + log([B]/[S]) => log([B]/[S]) = 0 => [B]/[S] = 1

Så, jo lavere pH der findes, jo mindre af syren vil have reageret, relativt til syrens pKa. Så hvis du har en svag syre, ved lav pH, vil meget lidt af syren findes som den korrosponderende base.


Svar #2
30. maj 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Det passer jo bare ikke. Prøv at se et bjerrum-diagram for f.eks. citronsyre. Der er syrebrøken jo næsten 1.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2011 af djharsk (Slettet)

 Ja? Ved lav pH, ift citronsyres pKa, vil næsten intet af syren have reageret. Derimod reagerer mere og mere og bliver til den korrosponderende base, ved højere pH, relativt til pKa. Ergo: Syrebrøken falder når pH stiger.


Svar #4
30. maj 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Undskyld jeg så forkert. Men jeg forstår stadig ikke. Det der gør opløsningen sur er syrens reaktion med vand, da det er herved der dannes oxonium-ioner. 
S + H2O -> B + H3O+
Men det betyder vel, at jo mere af syren, der har reageret jo mere sur vil opløsningen være, fordi at al syren er omdannet til oxonium-ioner og den korresponderende base. Altså må der vel være meget af den korresponderende base ved lav pH og meget lidt af syren. Ligesom en stærk syre, hvor al syren findes som den korresponderende base, fordi den dissocierer fuldstændigt i vand. 


Svar #5
30. maj 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Lad mig uddybe det. Lad os sige, at vi har en opløsning edikkesyre. Vi vil finde ud af, hvor meget der er af eddikresyre ved pH = 1. Nu er pH for en normal edikkesyre-opløsning jo normalt omkring hvad? 2? Så for, at pH = 1, der må der jo være mere af edddikkesyren, der har reageret og dannet oxonium og den korresponderende base. Ergo må der være meget på baseform. Hvad er der galt med denne tankegang? 


Skriv et svar til: pufferligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.