Biologi

Haster biologi eksamen A arv og miljø

31. maj 2011 af smukkeh (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej alle 

Jeg skal til biologi eksamen imorgen men jeg sidder fast i et spørgsmål håber nogen kan hjælpe.

Diskuter hvordan og under hvilke omstændigheder kombinationen af arv og miljø fører til dannelsen af nye egenskaber og sygdomme samt dannelsen af nye arter?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. maj 2011 af StudRambo (Slettet)

 Homologisk rekombination, som er tilfældig rekombination af DNA'sekvensen i meiosen. Kan skabe både 'gode' og 'dårlige' ændringer. De gode ændringer fremavles så -> Darwin 'Survival of the fittest'. Det er fx. derfor vi har blondiner i dag. Der skete en homologisk rekombination for mange, mange år siden og det kunne stenaldermændene godt lide, så det blev fremavlet og idag har vi mange blondiner!


Svar #2
31. maj 2011 af smukkeh (Slettet)

 Er det så ikke noget med at når f.eks. tilpasser sig miljøet og derefter får nye unger bliver det "nye arter med nye egenskaber" men hvad med sygdomme det forstår jeg ikke rigtig, for nogle dyre kan nogle sygdomme være dødelig men for andre betyder det måske ikke noget kan det have en kombination med arv og miljø?


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. maj 2011 af StudRambo (Slettet)

 Jo, altså homologisk rekombination er en måde at tilpasse sig nye omgivelser eller nyt miljø på. Men det er vigtigt, at forstå, at det er noget der tager mange generationer at fremavle. Alle homologiske rekombinationer eller mutationer er tilfældige, så nogen af dem bliver til sygdomme (disse individer må tænkes ikke at fremavles, selv om det er lidt harskt skrevet, men sådan er det) mens andre er gode egenskaber. Det med at sygdomme kun påvirker nogen arter kan godt perspektiveres til dette, da det bunder i DNA-forskelle fra art til art.


Svar #4
31. maj 2011 af smukkeh (Slettet)

 Jeg takker :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2011 af signebio (Slettet)

Husk at når noget sker tilfældigt er det lidt farligt at bruge ordet "tilpasser sig". Der sker masser af andre mutationer og laaaaangt de fleste er ikke gode for dyret/planten. DVS det er ikke dyret/planen der tilpasser sig et miljø men tilfældigheder der gør at der opstår nye "udgaver" af den. Nogle få af disse vil så have bedre overlevelse og formeringsevne i forhold til den gamle "udgave" af dyret. 

du kan evt tænke på det således. Giraffen fik ikke en lang hals fordi den pludselig en dag fik den ide at det kunne give den en fordel. Den er tilfældig udviklet (trin for trin) og fordi den giraf med en lidt længere hals klarede sig bedre fik den også flere unger som derved bragte den nye gen mutation videre.


Skriv et svar til: Haster biologi eksamen A arv og miljø

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.