Matematik
harminisk række
hvordan viser man at den harmoniske række divergere?
Svar #2
02. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)
Det følger af, at den harmoniske række ikke opfylder udsnitskriteriet for uendelige rækker
Svar #3
02. juni 2011 af SuneChr
Vi er sikkert enige om, at det er en harmonisk række, og at vi skal vise, summen af leddene går mod uendelig, når n vokser ud over alle grænser.
1/1 + 1/2 + 1/3 + ... + 1/n → ∝ for n → ∝
Allerede i 1300-tallet indså man divergensen ved at samle leddene:
( 1/1 + 1/2 ) + ( 1/3 + 1/4 ) + ( 1/5 + 1/6 + 1/7 + 1/8 ) + ( 1/9 + ...... + 1/16 ) + ..............
Den efterfølgende parentes indeholder det dobbelte antal led, som den foregående parentes.
Summen af hver parentes bliver da > ½ og summen af alle parenteser → ∝
Svar #5
02. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)
Udsnitskriteriet for uendelige rækker siger, at en uendelig række Σn=1∞ an med komplekse led er
konvergent, hvis og kun hvis der til ethvert ε ∈ R+ findes et n0 ∈ N , så at der gælder
|an+1 + ... + an+p| < ε
for ethvert n ≥ n0 og for ethvert p ∈ N .
For den harmoniske række har man for ethvert naturligt tal n ∈ N , at
(1/(n+1)) + (1/(n+2)) + ... + (1/(2n)) ≥ n·(1/(2n)) = 1/2 . Dette viser, at udsnitskriteriet ikke er opfyldt for den harmoniske række, hvorfor den harmoniske række ikke er konvergent.
Svar #7
02. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)
#4
Derimod er rækken ∑n=2∞ 1/n2 konvergent, da den har rækken ∑n=2∞ 1/((n-1)n) som en majorantrække, og denne er konvergent med sum 1 . Rækken ∑n=1∞ 1/n2 er derfor også konvergent.
Svar #9
02. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)
#8
Da 1/((n-1)n) = 1/(n-1) - 1/n , gælder for afsnittet
sn = ∑k=2n 1/((k-1)k) = (1 - 1/2) + (1/2 - 1/3) + (1/3 - 1/4) + ... + (1/(n-1) - 1/n) = 1 - 1/n , hvoraf det ses, at rækken er konvergent med sum 1. Da 1/n2 < 1/((n-1)n) er rækken ∑n=2∞ 1/n2 derfor konvergent, og dermed er også rækken ∑n=1∞ 1/n2 konvergent.
Skriv et svar til: harminisk række
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
