Matematik

Parabler

04. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 Hej, meget simpelt spørgsmål ... hvordan tegner man en parabel?

jeg har fundet nulpunkter og toppunkter og kender både a, b og c's værdi, men hvordan i al verden skal man tegne den? kan man sætte nogle andre tal ind og ganske simpelt regne ud, hvorpå parablens linje skal være på en graf?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nå man kender koefficienterne a, b, og c, kan man jo lave en tabel over sammenhørende x- og y-værdier og så tegne grafen gennem de plottede punkter. Nulpunkterne og toppunktet kan passende indgå i denne tabel.


Svar #2
04. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 et eksempel er en parabel, hvor nulpunktet og toppunktet er det samme (-1,0). 

a, 2

b,4

c,2

hvordan ville du mene, man kunne sætte det ind i en tabel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Beregn de tilhørende y-værdier i en passende tabel med x-værdier x = -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3 ...

y = 2x2 + 4x + 2 = 2(x+1)2


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2011 af AskTheAfghan

f(x) = 2x2 + 4x + 2

      prøv at finde ud af hvad f(-4), f(-3), f(-2), f(-1) f(0), f(1) osv.. giver. Til de kendte værdier, sætter du prikker på koordinatsystemet. F.eks

                   f(-1) = 2·(-1)2+4·(-1)+2 = 0             dvs. (x,y) = (-1,0)

                   f(1) = 2·12+4·1+2 = 8                    dvs. (x,y) = (1,8)


Svar #5
04. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

bare glem mit sidste spørgsmål ... det er forstået ;-) tak for svarene !


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du har selv angivet koefficienterne, a = 2, b = 4, c = 2 .


Svar #7
05. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 Har nu lidt problemer med denne parabel:

x^2+4+5

toppunktet ligger på -2,1 og da D er mindre end nul, har den ingen nulpunkter ... hvordan kommer jeg videre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juni 2011 af AskTheAfghan

#5

Hvad mener du? Skal du tegne det på papiret eller hvad? ...

           Du mente den her ;    f(x) = x2 + 4x + 5   ...

        Hvis D < 0 , er der en graf, der enten ligger på oven over eller neden under x-aksen (grafen skærer ikke igennem x-aksen). I dette tilfælde, ligger grafen oven over på x-aksen. Du ved, at toppunktet er ( -2 ; 1) . Grafen, der skærer igennem y-aksen er derfor f(0) = 5. dvs. (0 ; 5) . Da grafen er symmetrisk, kan vi sige, at det tredje punkt er ( (2·-2) , 4) = (-4 ; 5) .

                .. Nu har du fundet 3 punkter,    (-4 ; 5) ,  (-2 ; 1) og (0 ; 5)

Eller bare find ud af hvad f(-4), f(-3) f(-2) osv. giver - ligesom i #3 & #4 ..


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Benyt, at f(x) = x2 + 4x + 5 = (x+2)2 + 1 . Grafen (parabelen) for f(x) er derfor kongruent med grafen (parabelen) for funktionen g(x) = x2 ; grafen er blot parallelforskudt, så toppunktet ligger ved (-2 ; 1) i stedet for (0 ; 0) .


Svar #10
06. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 ok ... det begynder at klare lidt op, men parabler er nu engang  noget mærkeligt noget ...

jeg ved bare ikke om dette er rigtigt:

x^2+8x-12

a 1

b 8

c-12

D 8^2 - 4*1*-12 = 112

 (eller er det et eller andet her, jeg gør/regner  forkert?)

TP = (-b/2a, -D/4a) = (-4,-29)

X= - b+- (kvadratrod)D/2a = 52, 0 og -60,0

Passer det? Den skulle jo, ifølge c, ramme y-aksen på -12.


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er ikke korrekt, da 112 = 4*28 , ikke 4*29 . Toppunktet bliver derfor TP = (-4 ; -28) , og rødderne bliver

x = -4 ± 2·√7 , dvs x = 1,2915 eller x = -9,2915 .

Man kan altid efterprøve rigtigheden af en rod ved at indsætte roden i den oprindelige ligning (at gøre prøve).


Svar #12
06. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 troede at formlen for at finde nulpunkterne var -b +/ - √D :2a?

er -b i dette tilfælde ikke -8?


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er korrekt. Benyt behørige parenteser. Formlen er x = (-b ± √D) / (2a) . Her er b = 8, a = 1, og D = √112 = 4·√7 .


Svar #14
06. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 okay, har så fået nulpunkterne til at være

-8 + 10,6/2 = -9,3;0

og

-8+10,6/2 = -1,3;0...

og i forhold til toppunktet, kan dette ikke passe ...

  


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Se #11 for de korrekte nulpunkter. Du har forkert fortegn på den sidste rod, og du sjusker med parenteserne.


Svar #16
06. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 okay, det fatter jeg intet af... hvor får du kvadratroden af 7 fra  i #11?


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Diskriminanten er D = 112 = 16·7 , så √D = 4·√7 .


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. juni 2011 af mathon

               √(112) = √(16·7) = √(42·7) = √(42)·√(7) = 4·√(7)


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. juni 2011 af AskTheAfghan

#14

   Du skal have styr på noget regnearternes hierarki :)

#16

   F.eks hvis √(12)  .. er det også samme som √(4·3) ..

                                                                                    = √(4) · √(3)    =  2√(3)


Svar #20
06. juni 2011 af jonasgmail (Slettet)

 Det er vist langt mere, end hvad jeg lige har formået at forstå ... når man siger kvadratroden af D, så tager man vel forhåbentlig bare kvadratroden af 112 = 10,58 og plusser/minusser  med -b og sidenhen dividerer med 2a, altså 2 i dette tilfælde?


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.