Matematik

HJÆLP LIGNINGER MED BOGSTAVER TIL MATEMATIK IMORGEN

05. juni 2011 af anneJM (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej ..
Jeg skal til mundtlig matematik imorgen og sidder med de sidste opgaver nu her og kan ikke finde ud af det HJÆLP TAK! ..

Hvordan løser man ligninger af typen               t = b*a^x             og             t=b*x^a
Begge er hvor x er den ubekendte

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2011 af UrbanAfro (Slettet)

Prøv noget med nogle logaritmer ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Hvis du sætter ligningerne sammen, får du a^x = x^a . Benyt nu dine logaritmeregler til at finde x .


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2011 af AskTheAfghan

#2

Jeg tror ikke, at det er muligt at finde x vha. logaritme.

  log(ax) = log(xa )    ⇔    x·log(a) = a·log(x)    ⇔    log(a)/a = log(x)/x ...

   ax = xa    ⇔    a1/a = x1/x    ⇔    log(a1/a) = log(x1/x)    ⇔    (1/a)·log(a) = (1/x)·log(x)    ⇔    log(a)/a = log(x)/x ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Nej, det kan jeg faktisk godt se nu..

Så har jeg ikke lige umiddelbart en løsning udover at benytte CAS-værktøjet til løsning af x .


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Jeg er ikke sikker på, at det er ment som en skæringsopgave mellem en eksponentialfunktion og en potensfunktion. I har da ret i, at hvis det er tilfældet, er CAS-værktøjet den eneste udvej.

Men hvis der er tale om at løse ligningerne hver for sig, er logaritmerne jo vejen frem:

t = b*ax => log(t) = log(b) + x*log(a) => x = log(t/b) / log(a) , og

t = b*xa => x = (t/b)1/a


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Nååh ja, jeg forstod det som ét samlet ligningssystem. Men hvis man skal forstå det som to separate opgaver vil det være ligetil at anvende logaritmeregnereglerne som i #5.


Skriv et svar til: HJÆLP LIGNINGER MED BOGSTAVER TIL MATEMATIK IMORGEN

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.