Fysik

Resistivitet - tværsnitsareal?

06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Forsøget som hedder " resistivitet" .

Når der står, at man skal finde tværsnitsarealet A og bestemme resistivitet p for konstanten?

Hvilken formel bruger man for at finde tværsnitsarealet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2011 af peter lind

A = π*d2/4 hvor d er diameteren af tråden


Svar #2
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

dvs. hvis min konstanttråd er  1 meter langt.  

så bliver tværsnitsarealet 

A = pi * 1^2 / 4  =  0,785 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2011 af Lurch (Slettet)

 Tværsnit har noget at gøre med hvor bred ledningen er, ikke længden. Tværsnittet er arealet af ledningen, dvs du skal kende lednings tykkelse og indsætte den i formlen


Svar #4
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Dvs. det er A = pi * d^2 /4

hvor d = tykkelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2011 af Lurch (Slettet)

 ja


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det fremgår jo allerede klart af svaret i #1.


Svar #7
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

ja, men der var en misforståelse om d  er længden eller tykkelsen.

 Men hvad bruger man så denne her formel til R = p *(1/A) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Formlen hedder

R = ρ · L / A ,

hvor ρ er resistiviteten, L er trådens længde, A er trådens tværsnitsareal, og R er den ohmske modstand af tråden.


Svar #9
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

for at finde ρ  resistiviteten, skal jeg isolere ρ i formlen.

Dvs. den kommer til at hedde ρ = R * L / A?

er det korrekt isoleret?

men kan man ikke bare nøjes med at bruge et multimeter til at finde R (modstanden)?


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. juni 2011 af mathon

                         ρ = R · A / L


Svar #11
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

dvs. at jeg finder R   (modstanden)  vha.  et multimeter.   A får jeg ved hjælp af formlen, som er beskrevet tidligere.  Og L = længden  af tråden?


Men hvorfor bruger man her længden af tråden,  og ikke tykkelsen af tråden?


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Tykkelsen er det samme som diameteren d . Længden kaldes L. Begge størrelser indgår jo i formlen for ρ .


Svar #13
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Ja,

Tror ikke jeg har forstået det helt,    dvs. for at beregne tværsnitsarealet bruger man tykkelsen af tråden,  og for at beregne resistiviteten bruger man trådens længde?

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Læs nu formlen i #10. For at beregne resistiviteten ρ benytter man trådens modstand R, trådens tværsnitsareal A, og trådens længde L , og tværsnitsarealet A beregnes jo ud fra trådens diameter d.


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. juni 2011 af mathon

som så bliver

                                 ρ = R·(0,25·π·d2) / L

enhederne for ρ
er
                                   Ω·mm2/m    og      Ω·m

med sammenhængen
 

                                   1 Ω·mm2/m = 10-6 Ω·m


Svar #16
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

ja,  det er har jeg forstået,  men det eneste jeg ikke forstår er at du siger at tykkelsen er det samme som længden?

En tråds tykkelse vil nok der være nogen mm langt,  mens trådens længde vil være omkring 180 cm? 

hvordan kan det være det samme ,s?


 


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. juni 2011 af mathon

...at tykkelsen er det samme som længden
   har ingen nævnt


Svar #18
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Hvis jeg tager et eksempel:

Hvis jeg har en 175 cm konstantantråd   og dens tykkelse er 0,50 mm. 

Så for at finde tværsnitsarealet siger jeg A = pi * 0,50^2  / 4  = 0,196


Og for at finde resistiviteten siger jeg:

hvis fx ohm(modstanden) er målt til   0,30

ρ = R · A / L

så vil den komme til hedde:   ρ = 0,30 * 0,196 / 175 = 3,36 * 10^-4 ?


er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det er ikke korrekt, for du har jo let og "elegant" udeladt alle enhederne.


Svar #20
06. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

ja, men hvis vi så bort fra enhederne,  er det så korrekt de tal jeg har brugt som mit eksempel?


Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.