Matematik

Lynintegration

09. juni 2011 af Lakana (Slettet)

Hvordan sker denne omskrivning?

∫ exp(t3+t4)3t2exp(-4t) dt = ∫ exp(t3) d(t3)


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter regneregler for funktionen exp: exp(a+b) = exp(a)·exp(b) . Men skal det ikke være exp(-t4) i stedet for exp(-4t) ?

exp(t3+t4)3t2exp(-t4) = exp(t3)·exp(t4)·3t2·exp(-t4) = exp(t3)·(t3)'


Svar #2
09. juni 2011 af Lakana (Slettet)

Ah ja.

Jeg kan godt se, at (t3)'=3t2, men jeg har måske ikke helt forstået meningen med dt. Hvorfor kan jeg udskifte t med t3? Hvilken betydning har det for resten af stamfunktionsudregningen? Er stamfunktionen til exp(t3)=exp(t3)+C?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Teknisk set foretager man en substitution u = t3 , så   du = 3t2 dt . Dermed fås

∫ exp(t3)·3t2 dt = ∫ exp(u) du = exp(u) + C = exp(t3) + C

Skrivemåden med d(t3) er blot en enklere måde, hvorpå man undgår at involvere en anden variabel som så skal substitueres tilbage igen.

Når du skriver, at en stamfunktion til exp(t3) er exp(t3)+C er det vigtigt at anføre, at det er en stamfunktion med hensyn til t3 .


Svar #4
09. juni 2011 af Lakana (Slettet)

Mange tak for det


Skriv et svar til: Lynintegration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.