Matematik

Funktion lig 0 (ligningsløsning)

10. juni 2011 af Malenex (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej. 

Jeg skal have udregnet nulpunkterne for denne funktion: f(x)= 7x^2+12+3

Jeg ved godt, at jeg skal sætte den lig 0, men mit problem er, at jeg er utrolig dårlig til at løse ligninger. 

Det ville være dejligt, hvis nogen kunne give mig en trinvis forklaring på, hvad jeg skal gøre.

(Jeg har fundet diskriminanten. Den er 60, så der er altså to nulpunkter.)

Tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Har du løsningsformlen for 2.-gradsligninger? Så er tallene lige til at smide ind, nemlig.


Svar #2
10. juni 2011 af Malenex (Slettet)

 Nej, den kender jeg ikke. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2011 af jrnh555 (Slettet)

er det rødderne eller nulpunkterne du vil finde? at d>0 betyder at der er 2 skæringer med x-aksen ikke at der er 2 nulpunkter.


Svar #4
10. juni 2011 af Malenex (Slettet)

 Okay, godt den fejl også lige  blev rettet. Det er nulpunkterne, jeg vil finde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2011 af mathon

                 f(x) = 7x2+12x+3 = 0                         hvis d = 60

                      x = (-6 ± √(15)) / 7


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2011 af jrnh555 (Slettet)

så skal du have gang i noget differentialregning

f(x)=7x^2+15

f'(x)=14x

sæt f´(x)=0 og løs ligningen


Svar #7
10. juni 2011 af Malenex (Slettet)

 Tak for det! :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. juni 2011 af jrnh555 (Slettet)

hov det er noget vrøvl det rigtige svar er #5 nulpunkter og rødder er det samme tænkte på toppunktet :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. juni 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

#6

Går du ikke galt i byen? Nulpunkterne = rødderne.

Ved differentialregning på den måde finder du frem til toppunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. juni 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Godt så. Tænkte lige at mine 3 år i gymnasiet var spildt på gulvet :P


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. juni 2011 af AMelev

Nulpunkter for en funktion, rødderne for et polynomium og løsninger til ligningen f(x) = 0 er en og samme ting.

Du skal altså løse 2gradsligningen 7x2 + 12x +3 = 0 (du havde skrevet 7x2 + 12 +3 (= 7x2 + 15), men jeg går ud fra, det var en fejl).

Den generelle løsningsformel for en 2gradsligning a·x2 + b·x +c = 0 er x = (-b ± √d)/(2·a), hvor d = b2 - 4a·c
(Jeg tror ikke helt på, at du ikke kender den, når du kender formlen for diskriminanten)

I dit eksempel er a = 7, b = 12 og c = 3, så d = 122 - 4·7·3 = 144 - 84 = 60, som du helt rigtigt fik.

Når du så indsætter i løsningsformlen, får du √60, som du kan omskrive til √(4·15) = √4·√15 = 2·√15. Hvis du gør det og forkorter brøken med 2 (husk i begge led i tælleren), får du resultatet i #5


Skriv et svar til: Funktion lig 0 (ligningsløsning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.