Kemi

Blandbarhed og opløsningmidler?

12. juni 2011 af Booklover (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa.

Skal snart til kemi C eksamen, og sidder og læser op grundigt. Har fået mine overordnede hovedspørgsmål, men der er lige et som driller lidt - nemlig Blandbar og opløsningmidler. Jeg har tænkt på at man kunne snakke om upolære/polære stoffer med hydrofobe/hydrofile egenskaber - men så er jeg også blevet opmærksom på, at man måske kunne snakke om homogene/heterogene blandinger og herunder volumenprocent og masseprocent + ppm/ppb/ppt ... jeg ved dog ikke lige hvordan skal skal koble emnerne sammen ... Har I derfor evt. ideer til hvordan jeg lave en disposition over emnet og har I ydermere nogle flere gode stikord til emnet, som jeg kan inddrage?

Stort smil

Marie.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2011 af HTXnørden (Slettet)

Jamen polære/upolære stoffer kan blandes med polære/upolære stoffer, dette kan direkte kobles til homogen/heterogen, og herunder kan du, som du selv siger, komme ind på volumen-/masseprocent.
Du kunne evt. udvide snakken ved at tale om hydrofobe/hydrofile egenskaber.


Svar #2
12. juni 2011 af Booklover (Slettet)

Hmmm ... jeg tror i virkeligheden at problemet bunder i, at jeg ikke helt har styr på volumen/massevolumen og ppm/ppt/ppb ... du kunne vel ikke give mig en lille forklaring?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2011 af HTXnørden (Slettet)

Opløser man 5g NaCl i 95g vand, får man 100g af blandingen. NaCl's masseprocent er 5 masse%. Salts masse udgør nemlig 5 % af hele blandingens masse.
Blandingens indhold (i) af stoffet A kan beregnes således: imasse% (A) = m(A) * 100% / mbl
imasse% (A) i formlen kan forstås som: Indholdet i masseprocent af stoffet (A).
mbl er hele blandingens masse.

Volumen% regnes præcis på samme måde, man skal blot erstatte masse med volumen. Hvis stoffet A har voluminet 20 ml, og vi blander det med 150 ml af et andet stof, så er hele blandingens volumen 170 ml, og vol% af stoffet A er:
ivol% (A) = V(A) * 100 % / Vbl
ivol% (A) = 20 ml * 100 % / 170 ml = 12 vol%

ppm er parts per million, ppb er parts per billion og ppt er parts per trillion. Her erstatter man bare "100 %" med "106 ppm", "109 ppm" eller "1012 ppt". Disse benyttes når masse% eller vol% er meget lille. Fx. når der er 0,0001 % NaCl i opløsningen, så foretrækker man at skrive 1 ppm.

PS. Man er ikke så glad for at bruge vol%, fordi det ikke er så nøjagtige. Tager man f.eks. 500ml vand og blander det med 500ml ethanol, så får man ikke 1 liter.


Skriv et svar til: Blandbarhed og opløsningmidler?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.