Matematik

Konvergente rækker

16. juni 2011 af Madsst (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

Er der nogen der kan hjælpe mig igennem en opgave af typen ligesom opg. 4 her:

http://web.econ.ku.dk/polit/studerende/eksamen/opgrv/filer/rv%20Line%E6r%20algebra%20V11.pdf

Resultaterne er givet her, så det jeg skal bruge er noget forklaring og meget gerne en art kogebog. Tak.  


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at rækken ∑n=0 xn er konvergent for |x| < 1 med sum 1/(1-x) . Rækken i opgaven er derfor konvergent for |ln(x)| < 1 , dvs e-1 < x < e , og dens sum er f(x) = 1/(1 - ln(x)) . Man bemærker, at rækken i (3) fremkommer ved ledvis differentiation af rækken i (1), hvorfor sumfunktionen for rækken i (3) er lig med f'(x) , og den næste række i (3) har da summen x·f'(x) . Dette sidste er endda forklaret i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2011 af peter lind

Rækken er en kvotientrække med q = ln(x). Det vides at en kvotientrække er konvergent  for -1 < q < 1 med summen 1/(1-q)


Svar #3
16. juni 2011 af Madsst (Slettet)

 Ah - ja. Tak for det begge. 


Skriv et svar til: Konvergente rækker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.