Psykologi

at studere psykologi på Aalborg Uni - hjælp

17. juni 2011 af Andersentrine (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle sammen


Jeg har besluttet mig for at studere psykologi på Aalborg Universitet. Jeg bliver student her på onsdag og har pt. et snit på lidt over 11 (herefter kan jeg jo så gange det med 1,08), så jeg satser på at komme ind på kvote 1. Lige nu er jeg bare i tvivl om hvorvidt jeg skal tage et sabbatår eller ej. Jeg er 20 år (har været på efterskole) og er lidt usikker på hvordan det egentlig er at studere på universitetet og om et sabbatår er vigtigt for mig. Er der nogen der evt. læser psykologi, der kan komme med lidt erfaringer?

Har man f.eks. tid og overskud til et studiejob ved siden af, og hvordan er det med arbejde i forhold til gymnasiet? Jeg er som sagt meget snart student, jeg har taget HTX og har haft psykologi C som valgfag, hvor jeg lige har fået 12 til min eksamen. Jeg har planer om at læse samfundsfag op fra C til B-niveau her i sommerferien, som er det eneste fag jeg mangler for at opfylde kravene. Interessen for psykologi har altid været der, men jeg kan dog også mærke, at jeg synes jeg finder det meget svært at kunne holde styr på de mange teorier og navne. Jeg ved ikke om det er fordi jeg sætter kravene og forventningerne for højt, og tror at jeg skal kunne huske alt..? Er det f.eks. svært at bestå eksamenerne og generelt at følge med? Nu bor jeg selv alene i Aalborg og noget af det der bekymrer mig, er hvordan man holder sig selv og gejsten oppe, med al den læsning og ensomhed, da man jo går fra at være social hver eneste dag på gymnasiet, til at for det meste, at sidde hjemme og læse?
Kom gerne med diverse råd og kommentarer, jeg tager i mod alt :-)

Mvh.
Trine
 


Brugbart svar (4)

Svar #1
21. juni 2011 af Affordances (Slettet)

Hej Trine,

Dét var en masse spørgsmål på én gang - Jeg vil prøve at besvare dem ét for ét, og så kan du jo altid skrive tilbage, hvis mine svar ikke er fyldestgørende nok.

Jeg studerer selv psykologi på Aalborg Universitet, og jeg valgte i sin tid at tage et sabbatår efter gymnasiet, fordi jeg følte, at jeg trængte til en pause og fordi, jeg troede, at jeg ikke kunne blive optaget på dét studie, som jeg egentlig gik efter. Jeg synes, at mit sabbatår var gode på mange forskellige måder, men faktisk nok mest fordi, at jeg i sidste ende begynde at savne dét at studere, hvorfor motivationen var i top ved studiestart. 

Jeg arbejder ved siden af mit studie - mit arbejde er rimelig fleksibelt, fordi jeg kan tage en vagt, når det passer mig, og der er ikke noget krav på, at jeg skal tage et vis antal vagter om ugen. Jeg arbejdede ikke på 1. semester og ej heller på 2. semester, fordi jeg følte, at jeg lige skulle lære, hvordan det egentlig er at studere på universitet - her har man jo forholdsvis frie tøjler, hvilket jeg lige skulle vænne mig til.

Jeg synes ikke, at det er svært at bestå eksaminerne på studiet - tværtimod. Hvad angår dét at huske samtlige navne, så er det, ja, undskyld sproget, et latterligt krav at have til sig selv - psykologi handler ikke om, at du kan huske navnene på psykologerne eller de psykologisk orienterede forskere, men om at kunne tilegne dig dén viden der ligger indenfor de forskellige felter for derved at kunne trække på den senere hen. Jeg har ydermere erfaret, at man ganske enkelt ikke kan huske alt - jeg tror, at der altid vil være noget stof, der tager et smut til din langtidshukommelse ligesom der er noget af stoffet der ikke kommer længere end til korttidshukommelsen, og sådan er det bare.

Og så skal du i øvrigt ikke bekymre dig om det sociale liv på universitetet - Når du begynder på AAU søger tutorerne for, at du bliver godt rystet sammen med dine medstuderende. I bliver delt ind i nogle såkaldte rusgrupper, så kan du jo eventuelt lave en læsegruppe og på den måde sørge for, at I kan motivere hinanden - holde gejsten oppe, om du vil.


Svar #2
21. juni 2011 af Andersentrine (Slettet)

Hej

Mange tak for det yderst fyldestgørende svar! Jeg tror at jeg er blevet enig med mig selv om, at jeg søger ind her direkte efter gymnasiet, grundet praktiske ting som boligforhold blandt andet.

Må jeg spørge hvilket job du har ved siden af dit studie? Jeg er vant til at have arbejde ved siden af gymnasiet som udeboende (før jeg flyttede til Aalborg), så det er lidt svært for mig lige pt. ikke at have de ekstra penge og håber derfor meget at jeg kan finde overskud til at arbejde i min universitetstid.

En anden ting jeg tænker over, er hvordan det er at læse så meget materiale på engelsk og hvor mange penge man ca. kommer til at bruge på studiet mht. ture, bøger m.m?

Nu vil jeg ikke bombardere dig med flere spørgsmål, håber du har lyst og tid til at svare på ovenstående :-)

Mvh.

Trine


Brugbart svar (3)

Svar #3
21. juni 2011 af Affordances (Slettet)

Hej igen,

Jeg har et job, hvor jeg kan arbejde hjemmefra som supporter, hvilket jo gør det en del nemmere for mig. Jeg tror sagtens, at du kan arbejde. Så vidt jeg ved ér der vist fra UVM sat 10-15 timer af til, at du rent faktisk kan have et studiearbejde ved siden af dit studie.

Jeg var i sin tid også bekymret for alt det læsestof på engelsk, men jeg vil sige det sådan, og det har du sikkert også hørt før: du vænner dig til det.

Lige i starten skal du nok regne med, at du kommer til at bruge flest penge grundet alle de sociale arrangementer. Hvad angår bøgerne, så kan jeg faktisk ikke huske, hvor meget jeg kommer af med hver semester, men et sted mellem 1500-2000, tror jeg ikke er helt galt.


/Affordances


Svar #4
21. juni 2011 af Andersentrine (Slettet)

Mange tak, nu står det hele lidt mere klart :-) Tak fordi du tog dig tiden til at besvare denne tråd.

- Trine


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. juni 2011 af Pernille-N (Slettet)

Hej Trine.

Jeg læser også psykologi på AAU (har netop afsluttet bachelordelen), og jeg vil tilslutte mig Affordances svar. 

Du skal ikke frygte, at en stor del af pensum er på engelsk, for du vænner dig hurtigt til det. Desuden er forelæsningerne (på nær i et fag) og seminarerne på dansk, og her får du ofte uddybet det, som du har læst. Så hvis du ikke har fanget det væsenligste, så plejer det at hjælpe at møde op til forelæsningerne, hvor du også kan stille forelæserne konkrete spørgsmål. Desuden er der mange studerende, der danner læsegrupper. 

Læsegrupper er med til at motivere nogle til at studere mere, da det er et studie der kræver en stor del selvdisciplin.

Eftersom der ikke er mødepligt (kun i nogle få tilfælde), og at du i stor grad selv planlægger din tid, er der god mulighed for studiejobs.

Jeg har selv to studiejobs. Det ene på et autismecenter og det andet på et botilbud for sindslidende. Jeg er vikar og kan i høj grad selv planlægge mine vagter. Jeg har haft jobbene siden 3. semester og arbejder i gennemsnit 8-16 timer om ugen, og har stadig tid til at læse stort set alt på pensum. Jeg valgte ikke at have job det første år, og det er jeg glad for, da det kræver noget omstilling at lære at læse på universitetet. Men jeg tror absolut, det er muligt at starte ud med et job (der er mange fra mit hold, der har haft job fra starten, og det er de færreste som ikke har haft job på et tidspunkt i løbet af uddannelsen).

Du finder hurtigt ud af, at det er urealistisk at huske alt, og at dette ikke er et krav. Det er vigtigere, at du får en overordnet forståelse af faget og ved, hvor du skal finde relevante oplysninger henne.

Jeg synes ikke, at du skal frygte ensomhed, for du kan selv gøre studietiden så social, som du ønsker. I starten er der mange sociale arrangementer, og der er derfor god mulighed for at lære medstuderende at kende.

Ang. sabbatår vs. direkte ind fra gymnasiet, så har de fleste fra min årgang holdt et friår, men der er også en del, der er gået den direkte vej (og som klarer studiet rigtig fint). Jeg havde holdt et sabbatår før HF, men gik direkte fra HF til Uni -jeg var ligesom dig 20 år, da jeg startede, og det var faktisk størstedelen, der var det. Der var faktisk også et par stykker, der kun var 18 år på 1. sem.

Det handler altså i høj grad ikke om alder, men om du føler dig klar til at studere videre. Nogle føler behov for at lave noget andet i et års tid, mens andre har det bedre med at komme videre, mens de allerede er igang.

Hvis du vælger at starte efter sommerferien, så kan det være vi render ind i hinanden, for jeg skal være studenterunderviser for 1. sem. studerende i september.

Vh. Pernille


Svar #6
01. august 2011 af Andersentrine (Slettet)

Hej igen

Lige en tilbagemelding på udfaldet - jeg er optaget på psykologistudiet, på Aalborg universitet. Jeg skal dermed starte d. 1 sep. i år.

Er der nogen der kan fortælle mig hvor basisåret for dette studie finder sted, da jeg hører en del forskellige ting? Og er der nogen der ca. kan fortælle mig, hvor ofte man er på universitetet? Min boligsituation afhænger nemlig lidt af denne faktor :-)

Mange hilsner

Trine


Brugbart svar (2)

Svar #7
01. august 2011 af helle1990 (Slettet)

Hej Trine. Mange gange tillykke først og fremmest.

Jeg går også på psykologistudiet på Aau og påbegynder 3. semester efter ferien. Basisåret finder sted på kroghstræde 3, 9220 Aalborg ø. 

Det vil naturligvis svinge meget fra semster til semester hvor ofte du er ude på uni - men hvis du regner med et gennemsnit på 3dage, så tror jeg ikke det er helt galt. I rusperioden er det dog næsten hver dag.

Ydermere kan jeg sige, at du har rigtig meget at glæde dig til og intet at frygte med hensyn til studiestart. Tutorerne tager så godt hånd om en og de er klar til at svare på alle ens spørgsmål - hvad enten det så drejer sig om skemaer, busser eller hvor posthuset ligger.. Og morgenmaden inde i byen den første dag er så hyggelig at ens nervøsitet hurtig forsvinder.

så Velkommen til og glæd dig.


Brugbart svar (2)

Svar #8
07. november 2011 af mikkelineR (Slettet)

Hej. 

Må jeg tilknytte mig denne tråd? :-) 

Jeg er også rigtig interesseret i at starte psykologistudie i Aalborg. Dog var og er mine planer dog stadig at flytte til Århus. Jeg har ikke snittet til Århus, så derfor vil jeg søge ind i Aalborg. jeg ville rigtig gerne vide, hvor mange timer man er på uni om ugen cirka? I gymnasiet var vi til et foredrag omkring psykologistudiet og der mindes jeg at kunne huske at man ikke har særlig mange timer på uni, da meget af det er læsning derhjemme.. Det er mere om det er lidt urealistisk at flytte til Århus, men studere i Aalborg, for i så fald skal jeg vidst lave mine planer omkring bolig lidt om.. Jeg håber I vil svare :-)

 

Mvh

Emilie

 

Svar #9
07. november 2011 af Andersentrine (Slettet)

Selvfølgelig må du det Emilie!

Jeg startede her i september og vi har flere der pendler mellem Århus og Aalborg, - ved dog at de fleste søger bolig i Aalborg. Det kan lade sig gøre, men det koster jo altså tid og penge i transport..

Vi er ca. ude på universitetet tre gange om ugen, til både forelæsninger og seminar.

Mvh.

Trine


Brugbart svar (2)

Svar #10
07. november 2011 af mikkelineR (Slettet)

Okay super, tak! :-) ja så må jeg lige overveje hvad der skal ske.. 

Ej, jeg har rigtig meget lyst til det studie. Jeg blev lidt skræmt, da jeg fik at vide hvor meget læsestof der er samt materiale på engelsk - Er det noget man vænner sig til og er det slet ikke så uoverskueligt som det kan virke? 

 

Mvh.

Emilie 

 

Svar #11
07. november 2011 af Andersentrine (Slettet)

Det var så lidt!

Det tror jeg, at der er andre der er bedre til at svare på end jeg, da jeg jo næsten lige er startet :) Men ja, størstedelen af læsningen foregår på engelsk, mener det er 80 % på Aalborg uni. Noget læsestof er meget svært, andet lettere, - sådan vil det vel altid være, men det er jo også "bare" hovedelementerne du skal have ud af stoffet til at starte med, og ellers kan man diskutere ting man ikke forstår ved ens seminar.. Håber det giver en forestilling om "sværheden".. :)

- Trine


Skriv et svar til: at studere psykologi på Aalborg Uni - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.