Kemi

Fedtstoffer, upolær, polær?

20. juni 2011 af Rainboww (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle som ved om kulhydrater er opløselig i vand? og hvad med fedtstoffer?
fedtstoffer er vel ikke? = upolær
kulhydrater er vel? = polær
eller er jeg helt forkert på den?

Og hvordan skal jeg kunne forklare det?

1) Hvad sker der med de organiske stoffer, når de bruges som energikilde. Opskriv og afstem en forbrændingsreaktion?

2) Lav en elektronprikformel for et simpelt organisk stof.

(1)+(2) Hvordan i alverden gør jeg det?

Skal bruge det til eksamen, så håber på nogle gode svar!

- Takker på forhånd for svar!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 0) du er på rette spor

1) en klassisk forbrændingsreaktion indebører oxidation af C og H til højeste oxidationstrin, dvs +II hhv. +I

Så du skriver dit kulhydrat eller kulbrinte adderer ilt og afstemmer det til CO2 og H2O.

2)elektronprikformler fortæller om hvordan elektroner deles mellem to forbunde stoffer. Prøv at kigge på hvilken type forbindelse der sidder mellem de forskellige grundstoffer i kulbrinter og kulhydrater


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2011 af Hr. Kræmer (Slettet)

Hov - johansen

Du har lavet en lille regnefejl. Carbons højeste oxidationstal = +4


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 ja, selvfølgelig.. tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2011 af Hr. Kræmer (Slettet)

Bare for ikke at forvirre hende... du gav jo selv CO2 som eksempel


Svar #5
20. juni 2011 af Rainboww (Slettet)

 0) På rette spor, det vil sige at det næsten er rigtigt? Hvad mangler jeg, og hvordan kan jeg forklare det, så jeg lyder klog overfor kemicensoren?? :o)

1) Jeg har bare ingen anelse om hvordan jeg skal gøre :( Kan ikke finde ud af at afstemme reaktioner :(

2) Jeg forstår det ikke :( Er en klovn til kemi, og har eksamen onsdag morgen... = slagtet

Jamen kulhydrater består næsten udelukkende af carbon, hydrogen og oxygen?

Skal man så klaske dem sammen til en? Eller hvad?

Håber du kan hjælpe :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 0) rigtigt - på generel basis

1) fx forbrænding af methan CH4 (kulbrinte) det giver

CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O

forbrænding af kulhydrater er fuldstændig det samme, her er der blot blandet lidt ilt med ind i selve brændslet, men det gør ingen forskel


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 Det betyder iøvrigt. At når du skal brænde kulbrinter fx CH4. så vil du have C i oxidationstrin +4. Hvert ilt atom er som tommelfingerregel i oxidationstrin -2. Dvs der skal 2 iltatomer til hvert C. Ligeledes vil du gerne have H i oxidationstrin +I. dvs. der skal 2 H til hvert O, derfor bliver CH4 til CO2 + 2H2O ved brug af 2O2


Svar #8
20. juni 2011 af Rainboww (Slettet)

Ej det er virkelig pinligt!

0) har jeg styr på

Men jeg kan simpelthen ikke forstå 1) og 2).... :(

Kan du ikke prøve at skære det ud i pap? og så forklare om det jeg har om, for ellers bliver jeg mere forvirret :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 :) man skal jo starte et sted.

det er sådan set det du har om. kulbrinter = fedtstof


Svar #10
21. juni 2011 af Rainboww (Slettet)

 Godt, så er jeg med!

Hvis vi lige starter med 1.. Hvad sker der med dem?

1) Hvad sker der med de organiske stoffer, når de bruges som energikilde

2) Opskriv og afstem en forbrændingsreaktion.

3) Lav en elektronprikformel for et simpelt organisk stof.
 

smil :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 mht elektronprikformler, så er bindingerne i de organiske stoffer som tommelfingerregel covalente. Det betyder, at atomerne deles om fx én elektron til at opfylde oktetreglen for begge parter. Dette angiver ved at kombinere en fri elektron (en prik) fra hvert atom til en enkeltbinding som så angives som et kolon. Det er lidt krejlet at forklare med ord, men ideen er illustreret her

http://da.wikipedia.org/wiki/Kovalent_binding


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 1) organiske stoffer der bruges som energikilde undergår forbrænding. Dvs. der tilføres ilt i en exoterm reaktion (der udvikles varme). De bliver så til CO2 og vand, og ledes ud i atmosfæren hvor de laver ballade og skaber politisk debat :)


Svar #13
21. juni 2011 af Rainboww (Slettet)

 1) organiske stoffer der bruges som energikilde undergår forbrænding. Dvs. der tilføres ilt i en exoterm reaktion (der udvikles varme). De bliver så til CO2 og vand, og ledes ud i atmosfæren hvor de laver ballade og skaber politisk debat.

Så det er hvad jeg skal sige om 1 til eksamen? :D

Fml, jeg bliver slagtet!

hvad så med 2) ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 2) på generel basis kan forbrænding af fedtstof opskrives som

CnH(2n+2) +xO2 -> n*CO2 + (n+1)*H2O


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 ja, det er det du skal sige til eksamen :)


Svar #16
21. juni 2011 af Rainboww (Slettet)

 2)

Men jeg skal vel også kunne forklare hvorfor jeg gør sådan som jeg gør?


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 ja, forklaringen lyder:

hvert C vil gerne have 2*O, og der går 2H'er på hvert C.

ilten kommer jo fra luften og kommer i par á 2 (O2).

Så den letteste måde du afstemmer en forbrændingsreaktion på er

1. opskriv dit brændsel (fedtstof eller kulhydrat)

2. tæl C'er på venstre side af reaktionspil

3. skriv CO2 på højresiden af reaktionpilen og anfør antallet af C'er foran CO2.

4. tæl H'er på venstre side af reaktionspilen

5 skriv H2O på højresiden af reaktionspilen og anfør antallet af H'er delt med 2, foran H2O

6. tæl nu antallet af O'er på højre siden af reaktionspilen og træk antallet af O'er på venstresiden af reaktionspilen fra.

7. skriv O2 på venstre siden af reaktionspilen og angiv tallet fra punkt 6 og del med 2


Svar #18
21. juni 2011 af Rainboww (Slettet)

 Men undskyld jeg spørger dumt... Hvad kan man bruge det til? Altså: CnH(2n+2) +xO2 -> n*CO2 + (n+1)*H2O

Hvad er det vi lige har afstemt?

3) Lav en elektronprikformel for et simpelt organisk stof.

- og det skal jo så have noget at gøre med hele min NF-opgave, som indeholder noget om de 3 hovednæringsstoffer vores krop har brug for: kulhydrater, fedt og proteiner, spiseforstyrrelser, og sult og overspisning i verden. 

Jeg kan bare ikke rigtig forstå hvad alt det andet har noget at gøre med dette?

Det er altså indviklet! :(


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. juni 2011 af Jmjohansen (Slettet)

jeg tror jeg er blevet for gammel til de nye opgaveforkortelser :S hvad er NF-opgaven?


Svar #20
21. juni 2011 af Rainboww (Slettet)

Naturfag.

Biologi, kemi og geografi :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.