Fysik

Inertimoment

08. august 2011 af tobl2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Et lille lod på 20g hænger i en snor som er viklet om en letløbende  aksel. Akslen er sat igennem tyngdepunktet på en genstand.

Loddet slippes og falder langsomt 60cm. 

På dette tidspunkt  er vinkel hastigheden 4,2 s^-1.

Hvad er genstandens inertimoment ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. august 2011 af peter lind

Brug at tab i potentiel energi = gevinst i kinetisk energi


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. august 2011 af jegerjon (Slettet)

Ser vi bort for akslens rotationsenergi, vil den potentiel energi bliver omdannet til kinetisk energi OG rotationsenergi i loddet.

m*g*h = ½*m*v^2 + ½*I*w^2

Hvor w er vinkelhastigheden. Udnyt så at v = r*w, og isoler I.


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. august 2011 af peter lind

#2 radius er ikke givet, så opgavestilleren går formodentlig ud fra at ½m*v2 er så lille at det kan ignoreres. Der er jo givet at loddet falder langsomt.


Brugbart svar (2)

Svar #4
09. august 2011 af jegerjon (Slettet)

 #3, Du har ret. Det oplyses også at loddet falder langsomt, og i kombination med den lille masse må vi antage at alt potentiel energi bliver omdannet til rotations energi. Min fejl.

m*g*h =  ½*I*w^2


Svar #5
09. august 2011 af tobl2 (Slettet)

Skal lige se om jeg forstår det

m*g*h =  ½*I*w^2= 0,020*9,82*0,60=0,5*I*( 4,2 ^-1)^2

og så skal det isoleres
 


Brugbart svar (2)

Svar #6
09. august 2011 af peter lind

Næsten rigtig. det sidste skal være ½*I*4,22 Der er eneheden, der er opløftet til potensen -1 ikke tallet


Svar #7
09. august 2011 af tobl2 (Slettet)

Okay mange tak


Skriv et svar til: Inertimoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.