Matematik

whisky og rom største fortjenste

09. august 2011 af JonasBrandtHansen (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Lineær programmering

to grossister henter whisky og rom i tyskland med henblik på videresalg i Danmark.

De har aftalt med en mellemhandler, at de kan købe whisky og rom for henholdsvis 40 kr. og 30 kr. pr. flaske. Mellemhandleren har i alt 70 flasker whisky og 80 flasker rom. de to grossister har imidlertid kun kunnet skaffe 3400 kr. til indkøbet, og de har aftalt, at de højeste vil forsøge at hente 100 flasker. De 2 grossister ved fra tidligere at de kan tjen 60kr. på en flaske whisky og 50 kr. på en flaske Rom.

a)   Bestem den kombination af whisky og rom der giver den største fortjenste.

Jeg kan ikke få det til at passe!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. august 2011 af peter lind

Hvor går det galt ? Hvilken model er du kommet frem til ? Hvordan har du løst den ?


Svar #2
09. august 2011 af JonasBrandtHansen (Slettet)

Det er det jeg er kommet frem til, men det skal jo være samme måleenhed?

Vedhæftet fil:Whisky.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. august 2011 af peter lind

Du skriver jo blot opgavens data i tabelform (Din fil er godt nok en docx fil, som ikke altid fungerer lige godt). Når jeg spørger om model er det den matematiske model jeg mener.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. august 2011 af volcom1

.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. august 2011 af peter lind

#4 Du har misforstået opgaven. Fortjenesten er ikke den samme på begge flasker. Der skal opstilles nogle uligheder, der beskriver situationen samt en funktion, der angiver fortjenesten. Denne funktion skal så være så stor som mulig. Der er nok her forventet at denne model skal løses grafisk. Der findes også algoritmer og programmer, der kan løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Kald antallet af købte flasker whisky for w og antallet af købte flasker rom for r, og skriv så oplysningerne i opgaven i form af uligheder. Der fremkommer to uligheder samt et udtryk for fortjenesten, som så skal maksimeres under hensyntagen til de to uligheder. Dette kan gøres grafisk ved lineær programmering.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. august 2011 af peter lind

#6 jeg får det til 4 uligheder. Har du ikke glemt øvre grænse for henholdsvis whisky og rom ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det har du ret i. Der er også nedre grænser for w og r (nemlig 0), hvilket giver en polygon med lidt flere sider at finde maksimum over.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. august 2011 af mathon

x fl. whisky      og y fl. rom

x ≤ 70       y ≤ 80
x + y ≤ 100  ⇔  y ≤ -x + 100                                 antalsbegrænsning

x·40 + y·30 ≤ 3400  ⇔  -(4/3)x + (340/3)                købsbegrænsning     

fortjeneste
                     F(x,y) = 60x + 50y   med normalvektor [6,5]                      


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. august 2011 af peter lind

#9 Købsbegrænsning 4*x/3 + y ≤ 340/3


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. august 2011 af mathon

#9


x fl. whisky      og y fl. rom

x ≤ 70       y ≤ 80
x + y ≤ 100  ⇔  y ≤ -x + 100                                 antalsbegrænsning

x·40 + y·30 ≤ 3400  ⇔ y ≤ -(4/3)x + (340/3)        købsbegrænsning     

fortjeneste
                     F(x,y) = 60x + 50y   med normalvektor [6,5]                     


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Endvidere skal antallene af flasker være ikke-negative, dvs

0 ≤ x ≤ 70 , og 0 ≤ y ≤ 80

hvilket begrænser funktionen F(x,y) til en lukket polygon. Da funktionen F(x,y) ikke har noget stationært punkt, antages maksimum for F(x,y) på randen af denne polygon. Da endvidere funktionen F(x,y) har en konstant gradientvektor

(∂F(x,y)/∂x ; ∂F(x,y)/∂y) = (60 ; 50) = 10·(6;5) ,

der ikke står vinkleret på polygonens sider, antages maksimum i et af polygonens hjørner.


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. august 2011 af Krabasken (Slettet)

Polygonens hjørne (40,60) giver maksimal fortjeneste 5400 kr.


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. august 2011 af Krabasken (Slettet)

-


Skriv et svar til: whisky og rom største fortjenste

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.