Matematik

givet vinkel mellem vektor, hvordan finder jeg vektoren

09. august 2011 af GSKHJÆLP (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har fået givet en opg der lyder således;

vektor; a(t , t+1) og vektor b(-t, t+1) (dette er selvfølgelig ikke ment so punkter med som vektore med x y værdier)

jeg skal så bestemme værdierne af t, for hvilke vinklen mellem vektorene a og b er 60grader.

how to do?

jeg går ud fra jeg skal bruge vinkel formlen, men da det eneste ejg så kender er cos(0.5) hvordan regner jeg så resten ud.

håber nogle kan hjælp mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at der skal gælde

cos(v) = (ab) / (|a|·|b|) = cos(60º) = (1/2) ,

hvilket ved indsættelse af udtrykkene for a og b giver en ligning til bestemmelse af parameteren t .


Svar #2
09. august 2011 af GSKHJÆLP (Slettet)

var godt klar over det var den jeg formel jeg skal bruge, men kan stadig ikke se hvordan jeg kan bruge den. for så vidt ejg kan se er det eneste jeg kan skrive;

solve((a • b) / (|a|·|b|) = cos(.5) ,ab)

og det vil jeg ikke få noget ud af


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal jo benytte udtrykkene for de to vektorer

a = (t ; t+1) og b = (-t ; t+1) ,

hvorfor

|a|2 = t2 + (t+1)2 = 2t2 + 2t +1 , og

|b|2 = (-t)2 + (t+1)2 = 2t2 + 2t + 1 , og

ab = t·(-t) + (t+1)2 = 2t + 1

Det ses, at |a| = |b| , hvorfor

(ab) / (|a|·|b| ) = (2t + 1) / (2t2 + 2t +1) = (1/2) , der reduceres til en 2.-gradsligning i t,

2·(2t + 1) = 2t2 + 2t + 1 , med forbeholdet 2t2 + 2t + 1 ≠ 0 .


Svar #4
09. august 2011 af GSKHJÆLP (Slettet)

hvorfor skriver du de numeriske vektore i ^2 ?

|a|^2

|b|^2

og skal man så solve det sidste udtryk du har skrevet til t?

2t2 + 2t + 1 =cos(.5)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg skriver, f.eks. |a|2, fordi der er tale om kvadratet på vektorens længde |a|. Der gælder jo

|a|2 = aa  .

Man skal så løse den 2.-gradsligning i t, der fremkommer. Det kan gøres helt uden brug af lommeregner.


Svar #6
09. august 2011 af GSKHJÆLP (Slettet)

ville du måske prøve at se min opg?

fordi jeg er ikke helt sikker på jeg kan følge dig på dit svar


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du kan vel beskrive din fremgangsmåde? Hvad er det, du ikke forstår i fremgangsmåden ovenfor?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

2.-gradsligningen i t fremgår af #3:

2·(2t + 1) = 2t2 + 2t + 1 , dvs.

2t2 -2t -1 = 0

med diskriminanten d = 22 - 4·2·(-1) = 12 , så rødderne er

t = (2 ± √12) / (2·2) = (1 ± √3) / 2


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. august 2011 af mathon

klargøring til TI-89:
 
           ((a/|a|) • (b/|b)) = (1/2)

syntax:

           solve(dotP(unitV(a),unitV(b))=(1/2),t)


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. august 2011 af mathon

#9

klargøring til TI-89:
           

           ((a/|a|) • (b/|b)) = (1/2)

syntax:

           Define a = [t,t+1]

           Define b = [-t,t+1]

           solve(dotP(unitV(a),unitV(b))=(1/2),t)

 

 


Skriv et svar til: givet vinkel mellem vektor, hvordan finder jeg vektoren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.